Ny linje: Antibiotika skal i fremtiden også opgøres i doser per gris

Minister vil i fremtiden opgøre antibiotika i doser per gris, hvilket Landbrug & Fødevarer længe har talt for.

Det har længe været et kritikpunkt fra Landbrug & Fødevarer mod Fødevarestyrelsen, at styrelsen opgør samlet antibiotikaforbrug i Danmark i vægt og ikke i doser per gris.

Men nu åbner fødevareminister Mogens Jensen (S) op for, at det bliver anderledes fremover.

"Vi har muligheden for at lave opgørelsen på anden måde, så det kommer vi til at gøre i fremtiden", sagde han.

Det fortalte han tirsdag på svinekongressen, hvor han dog understregede, at man kommer til lave opgørelsen på begge måder for at have den historiske sammenligning - hvor man jo hidtil har målt i samlet vægt.

tungere antibiotika

Hele humlen er, at alle typer antibiotika ikke vejer det samme. Så når svinebranchen skifter til en anden og tungere type anbitiotika, så bruger branchen mere i vægt, men færre doser.

Ekspert Vibeke Frøkjær Jensen, uddannet dyrlæge og forsker i epidemiologi ved DTU Veterinærinstituttet, har tidligere kritiseret Fødevarestyrelsens opgørelsesmåde overfor faktatjekker-mediet TjekDet.dk.

“Det er ikke en god måde at gøre det op på. Det kan give et skævt billede, for eksempel hvis man skifter fra én type antibiotika, der vejer meget lidt per behandling, til en anden type, der vejer meget. Så vil den samlede mængde antibiotika stige, selv om det kan være en mindre skadelig antibiotikatype, man bruger", siger Vibeke Frøkjær Jensen til TjekDet.dk

I samme artikel har TjekDet.dk fundet ud af, at Fødevarestyrelsen har valgt at opgøre i vægt, fordi den "er lettere at forklare politikere".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle