Ny lov sikrer bedre vilkår for konkursramte landmænd

Konkursramte landmænd, der forlanger penge ud af deres andelsselskaber, er hidtil blevet udsat for store nedslag. Ifølge ny lov skal de udbetales straks og uden nedslag.

Konkursramte landmænd skal fremover kunne forlange deres andelskapital udbetalt inden for tre måneder. Det er resultatet af en nyligt vedtaget revidering af konkursloven i Folketinget, som ventes at træde i kraft 17. juli, skriver AgriWatch.

Loven giver fremover konkursramte andelshavere ret til at få udbetalt hele deres andelskapital uden nedslag.

- Ifølge forarbejderne til loven står der, at udbetaling skal ske inden for tre måneder, og at det skal være uden dekort, siger Jane Karlskov Bille, der chefkonsulent i skatteafdelingen hos Landbrug & Fødevarer til AgriWatch.

Den nye lov går dermed stik imod praksis i dag. Flere af landets største koncerner forlanger betydelige nedslag i landmændenes andel af egenkapitalen i selskaberne, hvis landmændene skal have dem udbetalt hurtigere end de normale 5-8 år, som ellers er praksis, når man udtræder.

Danish Agro har eksempelvis kørt med en praksis, hvor selskabet forlanger nedslag på 25 procent, hvis beløbet skal udbetales med kort varsel og på en gang. Arla har forlangt dekort på fire procent og lignende ordninger har de øvrige store andelskoncerner som DLG og Danish Crown.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle