Ny lov skal udrydde frygtet bakterie - skærper krav til kvægbrugere

Salmonella Dublin-bakterien kan være alvorlig for både forbrugere og kvæg. Ny lov vedtaget enstemmigt i Folketinget skærper kravene til danske kvægejere. Målet er at udrydde bakterien i Danmark.

Hvert år bliver omkring 25 mennesker alvorligt syge af Salmonella Dublin-bakterien, og i kvægstaldene medfører bakterien blandt andet mindre mælk, samt aborter og dødsfald blandt dyrene.

Derfor har et samlet Folketing vedtaget en ny lov, der skal være med til at udrydde bakterien.

"Danmark har med succes fået salmonella ud af både danske æg og dansk kyllingekød. Nu er tiden kommet til at gøre en ekstra indsats for også at få bugt med den meget alvorlige Salmonella Dublin hos kvæg. Hvert sygdomstilfælde er ét for mange. Derfor går vi efter helt at udrydde Salmonella Dublin i Danmark", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Samlet set er den forventede økonomiske gevinst for erhvervet ved at udrydde Salmonella Dublin vurderet til 23-28 mio. kr. om året. Med loven skærpes kravene til danske kvægavlere, der kan blive pålagt et besøg fra en rådgiver, de selv skal betale for.

Otte procent er smittet

Stramningerne kommer, fordi flere års indsats fra myndigheder og branche ikke har formået at udrydde Salmonella Dublin.

Således har omkring otte procent af de danske malkebesætninger været smittet de senere år. Indsatserne har dog ført til, at antallet af smittede forbrugere er næsten halveret fra 44 i 2002 til 25 i 2017. Samtidig er antallet af smittede malkebesætninger mere end halveret siden 2003.

"Der er allerede gjort en stor indsats, men vi skal videre. Jeg tror på, at vi kan udrydde Salmonella Dublin helt, hvis vi sætter målrettet ind. Derfor gør vi det nu muligt at pålægge kvægavlere rådgivning om Salmonella Dublin, hvis de udgør en smitterisiko. Jeg vil gerne rose erhvervet for at støtte op om indsatsen. I sidste ende er det også til fordel for kvægavlerne at få bekæmpet bakterien", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hyppigere kontrolbesøg

Med de strammede regler vil kvægavlere med Salmonella Dublin blandt deres dyr få hyppigere kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen. Hvis kontrollen viser, at der stadig er problemer, kan myndighederne påbyde landmanden at købe rådgivning til at få lagt en effektiv bekæmpelsesplan.

Mennesker kan blive smittet med Salmonella Dublin på samme måde som med andre salmonellatyper. Dvs. ved at spise mad med bakterien, enten fordi maden ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet, eller fordi der er sket en forurening fra det rå til den færdige mad.

 

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle