Ny miljøløsning: Køer skal lære at gå på toilettet

Tre løsninger til at reducere ammoniakfordampningen bliver hædret på verdens største husdyrmesse.

Ideen er ikke 100 procent ny, idet et koncept blev præsenteret forrige vinter. Men nu har det hollandske firma Hanskamp haft ni CowToilets i test gennem en længere periode og forventer at sætte ideen i produktion næste år.

Og hvad er er så et CowToilet?

Det er en boks, som køerne lokkes ind i med lidt foder. Her stimuleres køerne til at urinere i en stor kop, hvorved urinen opsamles og lagres med det samme.

Systemet fungerer automatisk, og der skal installeres en boks for hver 25 køer. Hver ko producerer dagligt mellem 20 og 25 l urin. 

50 procents reduktion

Formålet er at reducere ammoniakfordampningen fra urinen, og de foreløbige tal tyder på 50 procents reduktion.

"Når det tal er langt højere, end hvad mange andre teknikker til at reducere ammoniakfordampningen kan opnå, skyldes det, at vi er gået direkte til kilden: når koen urinerer. De andre teknikker sætter ind langt senere, hvor en stor del af fordampningen allerede er sket", forklarer Jochem Tolkamp fra Hanskamp.

Danmark må vente til 2022

Firmaet afventer de sidste målinger og de hollandske myndigheders godkendelse af en reduktion af ammoniakfordampningen på 50 procent, inden systemet lanceres bredt i Holland og nabolandene næste år og til hele det europæiske marked.

Danmark må formentlig vente til 2022.

Hanskamp arbejder også på at kunne koble ko-toiletter på malkerobotter, men er her endnu kun i den første testfase.

Slæbeskærsnedfælder vejer blot 475 kg

De to andre fordampningsreducerende tiltag, der blev hædret, er en ny type staldgulv fra det franske firma Bioret, kendt bl.a. fo sine vandmadrasser til køerne sengebåse.

Gulvet er gennemtrængeligt for køernes urin, mens den faste gødning kontinuerligt skrabes væk med et nyudviklet skrabersystem.

Den sidste løsning er en meget let plastikbom til nedfældning af gylle i græs med slæbeskær fra den tyske producent Möscha. En ni meter bred bom vejer således blot 475 kg, mens en 15 meter bred bom løber op i 850 kg. 

At bommen er meget let, gør det muligt at bruge nedfældning som teknik til at reducere ammoniakfordampningen med små traktorer og gyllevogne på stærkt kuperede arealer i især Central- og Sydeuropa.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.