Ny partner muliggør stor udvidelse: Kyllingefarm vil være dobbelt så stor

Hørsted Agro er ejet af tre partnere, hvoraf den nyeste og yngste købte sig ind i efteråret 2021. Det baner vejen for en fordobling af produktionen, så landbruget fremover kan levere op mod 1,5 millioner kyllinger af den langsomtvoksende race.

Der er store drømme og ambitioner på kyllingefarmen på Hørstedvej i Thy. I foråret 2021 købte en ny partner sig ind i ejerkredsen, og det har givet plads til en stor opskalering af produktionen. Det fortæller Flemming Nielsen, der ejer Hørsted Agro A/S sammen med sin partner gennem mange år, Morten Jensen, og den nytilkomne kyllinge-mand Jonas Mikkelsen.

I øjeblikket er der to kyllingestalde på bedriften på i alt 6.000 kvm, men med en ny miljøtilladelse i hånden planlægger de at bygge endnu to huse og dermed fordoble produktionen.

"Så kan vi årligt levere et sted mellem 1,4 og 1,5 millioner kyllinger", siger Flemming Nielsen og tilføjer, at virksomheden ud over de to eksisterende stalde også har lejet sig ind i endnu en stald i nærheden.

"Jeg havde arbejde nok i forvejen, så vi ville gerne finde en, der kunne stå for kyllingerne, hvis vi selv skulle udvide. Det var også en del af planen at finde en, der gerne var lidt yngre end mig, som måske havde potentiale til at være arvtager af virksomheden", siger den 56-årige nordjyde.

Slagteriet er klar

Hørsted Agro leverer til fjerkræslagteriet Danpo. Derfor blev bedriften i 2020 omlagt til den langsomtvoksende kyllingerace Ranger Gold og dermed en del af Danpos plan om at udfase den almindelige Ross 308-kylling til fordel for den mere langsomtvoksende race. Og det lader til, at salget går godt.

"Danpo har i hvert fald sagt god for at aftage de ekstra kyllinger. De mangler faktisk kyllinger i øjeblikket", siger Flemming Nielsen.


Jonas Mikkelsen (t.v.) og Flemming Nielsen i kyllignestalden. Foto: Privatfoto

Opsagt

Det har dog ikke været uden udfordringer at overbevise forbrugerne om, at de skal investere i mere dyrevelfærd i indkøbskurven.

"I efteråret 2020 blev vi opsagt på kontrakten om langsomtvoksnede gårdkyllinger. En af de helt store kæder, som Danpo regnede med at levere til, sprang fra, så vi skulle tilbage og producere Ross 308. Det gav lidt turbulens", siger Flemming Nielsen.

Danpo oplyser, at mellem 10 og 12 producenter blev bedt om at gå tilbage til produktionen af den almindelige kylling i omkring tre måneder. Det skyldes manglende afsætning, bekræfter Jacob Pedersen, direktør for levende produktion og veterinære forhold hos Danpo.

"Vi var forud for vores tid, og vi havde nok overvurderet salget af de langsomtvoksende kyllinger. Markedet var der ikke, og det var træls, men nu er markedet tilbage, så det var bare et bump på vejen", siger Jacob Pedersen.

Fugleinfluenzaen spøger

Nu mangler kun byggetilladelsen og at finde en entreprenør. Planen er at bygge i april, fortæller Flemming Nielsen. Man skulle ellers ikke tro, at tiderne var til at bygge nyt.

"Vi tjener for lidt i primærproduktionen, uanset hvilken kylling man laver. Energipriserne er høje, foderpriserne er høje, fugleinfluenzaen spøger og har sendt vores notering ned. Vi mangler i hvert fald 20 øre og har gjort det gennem snart 15 måneder. Det er en stor omkostning for os, og det er begyndt at gøre ondt", siger Flemming Nielsen, der snart håber på bedre priser.

"Det skal udvides, for at vi kan være tre ejere, men vi tror også alle tre på, at der er en fremtid i kyllingeproduktionen. Ellers gjorde vi det ikke", tilføjer Jonas Mikkelsen, den nyeste mand på holdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle