Ny plantefestival skal sikre flere danske frugter og grøntsager på menuen

Danmark importerer meget økologisk frugt og grønt, og det prøver man nu at gøre noget ved med ny plantefestival. Første gang er på Fyn.

Det vrimler med økologiske råvarer i de danske butikker, og mange af råvarerne er også fra Danmark.

Alligevel er frugt og grønt den økologiske fødevarekategori, Danmark importerer mest af. Det afspejler sig både i supermarkeder og i vores køkkener rundt i Danmark. 

- Vi ser en tendens til, at mange af de råvarer og planter, vi dagligt bruger i vores kantiner og i køkkener landet over, bliver importeret fra udlandet, selvom vi i Danmark, er særdeles dygtige til at dyrke dem, fortæller Lærke Kirstine Lund, sektorchef for plantebaserede fødevarer hos Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt at få gang i aftaler med kommuner, og prisen på produkterne skal vi nok kunne matche med de udenlandske. Især når vi koncentrerer os om frugt og grønt, der handles, når der er sæson for dem, uddyber Lærke Kirstine Lund.

Det har mundet ud i foreløbigt to events og kampagnen "Planterne Kommer".

31. maj mødes 140 deltagere på Gl. Avernæs for at høre mere om, hvad de økologiske producenter kan levere. I slutningen af august bliver det Kornets Hus i Nordjylland, hvor producenter og aftagere sætter hinanden stævne.

Herefter vil man evaluere og se, hvad næste skridt skal være, lyder det fra L&F. En del af det er nemlig også at få producenter nok, når og hvis afsætningen stiger fra for eksempel kommuner og food service.

Tættere sammen

Med "Planterne Kommer" ønsker Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening altså at bringe kantiner og køkkener og lokale dyrkere tættere sammen og derigennem få de gode danske råvarer ud på tallerknerne Danmark. 

- De professionelle køkkener er frontløbere i den grønne omstilling af måltiderne og i at få bæredygtighed ind som den vigtigste ingrediens på fremtidens tallerken. Nu gør vi en aktiv indsats for at dansk, økologisk frugt og grønt både kommer på den grønne dagsorden og på tallerkenerne i et stærkt fællesskab mellem producenter og køkkener, siger Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.

Faktaboks

Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer inviterer til dage med råvarer, produkter og økologi i centrum.

Første møde er 31. maj på Fyn, nærmere bestemt Gl. Avernæs.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle