Ny rapport: Danske landmænd bruger stadig mindre antibiotika

For tredje år i træk falder Danmarks samlede antibiotikaforbrug til dyr. Det skyldes især en reduktion af antibiotikaforbruget i svineproduktionen.

I 2016 er antibiotikaforbruget til dyr faldet med ca. 5 pct. Både til svin, kvæg, fjerkræ og fisk er forbruget faldet. Sådan skriver Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet i forbindelse med den årlige DANMAP-overvågning, der netop er offentliggjort.

I svineproduktionen - der står for 85 procent af kødproduktionen og 75 procent af landbrugets antibiotikaforbrug - er antibiotikaforbruget faldet med fire pct.
 
Sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, siger, at det skyldes en intensiv og målrettet indsats fra svineproducenter og dyrlæger.

"Det glæder mig, at det hårde arbejde bærer frugt, for de gode resultater er jo ikke kommet af sig selv", siger Christian Fink Hansen i en pressemeddelelse.

Han mener, det er værd at bemærke, at antibiotikaforbruget i svineproduktionen i alt er faldet med 25 pct. siden 2009, heriblandt er der et stort fald i brugen af tetracyklin.

"Og allerede dengang havde Danmark et lavt forbrug sammenlignet med andre lande. Vi får international anerkendelse for resultaterne, og der er god grund til at være stolt af vores svineproduktion."

Forbruget af medicinsk zink - som er på vej mod et EU-forbud - er også nedadgående. Her er forbruget faldet med fire pct. i 2016.

Faldet i forbruget af medicinsk zink kommer efter en stigning i forbruget fra ca. 250 tons i 2006 til mere end 500 tons i 2015.

Afdelingschef Flemming Bager fra DTU Fødevareinstituttet vurderer, at de seneste års fokus på sammenhængen mellem antibiotikaresistens og forbrug af lægemiddelzink er en mulig årsag til, at forbruget til svin er faldet.

"EU-Kommissionen har besluttet, at brugen af stoffet skal ophøre senest i juni 2022, og dermed kan vi forvente, at forbruget fortsætter med at falde fremover,” vurderer Flemming Bager.

Christian Fink Hansen siger, at faldet i forbruget af medicinsk zink er positivt.

"Men hvis den gode udvikling skal fortsætte, er der brug for at finde en løsning på, hvordan vi udfaser medicinsk zink uden at det samlede antibiotikaforbrug stiger", udtaler Christian Fink Hansen.

Efter to år med meget højere forbrug end normalt på grund af flere alvorlige sygdomsudbrud i slagtekyllingeproduktionen, er forbruget til fjerkræ faldet med 36 pct. fra 2015 til 2016. Således er forbruget tilbage på samme niveau som før sygdomsudbruddene.

Forbruget af kritisk vigtige antibiotika – såsom cefalosporiner og fluorokinoloner – er fortsat meget lavt i husdyrproduktion.

"Fødevarestyrelsen har i mange år haft en restriktiv holdning til brugen af fluorokinoloner til produktionsdyr, og såvel danske svineproducenter som kvægproducenterne er frivilligt gået i gang med at udfase brugen af 3. og 4. generations cefalosporiner. Disse initiativer har været afgørende for den gode danske status på dette område," udtaler Flemming Bager.

Forbruget af antibiotika til kæledyr er vokset fra 2015 til 2016, men udviklingen over de seneste frem år har været positiv med et fald på 11 procent, viser Danmap-rapporten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle