Ny rapport: Kun meget høje doser af glyphosat påvirker vores tarmbakterier

Ny rapport viser, at glyphosat kun har begrænset effekt på tarmbakterier og kun i meget høje doser.

Der skal meget til før glyphosat påvirker vores tarmbakterier. 

Det fremgår af rapporten 'Effects of glyphosate on the intestinal microbiota' skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. 

I rapporten beskriver forskere fra DTU Fødevareinstituttet og Institut for Miljøvidenskab, Aarhus Universitet, effekterne af glyphosat på tarmbakterier.

Forskerne undersøgte, om glyphosat og et ukrudtsmiddel, som indeholder glyphosat som den aktive bestanddel, hæmmer tarmbakterier. Mange tarmbakterier har et enzym som hæmmes af glyphosat. Hæmmes enzymet, kan det føre til mangelfuld dannelse af tre vigtige aminosyrer (tyrosin, tryptophan og phenylalanin) i bakterierne.

Resultaterne viser dog, at der kun forekommer en effekt af glyphosat på tarmbakterierne, hvis der er svær mangel på de vigtige aminosyrer i tarmindholdet. Hvis der derimod er bare en lille mængde aminosyrer i tarmindholdet, hvad der som regel er, udebliver effekten af glyphosat på bakterierne, da bakterierne blot optager aminosyrerne fra tarmen fremfor at danne dem selv.

I forsøgene blev glyphosats effekter testet både i laboratoriet på bakterier, der findes i det menneskelige tarmsystem, samt på levende rotter. Forsøgene blev foretaget med doser, der er betydeligt højere end det, forbrugere bliver udsat for.

Doserne af glyphosat, der blev anvendt i forsøgene, var mellem 5 og 50 gange højere end det acceptable daglige indtag (ADI) for mennesker og højere end rester fundet i fødevarer i Danmark.

Forskerne har dermed påvist, at der ikke bør være bekymring i forhold til glyphosats effekter på tarmbakterier og deraf følgende sundhedseffekter.

Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddelforskningsprogram.

Læs hele rapporten her.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle