Ny rapport på vej: Pesticidrester ender i grundvandet

Der en klar sammenhæng mellem pesticider, der er i brugt i dag, og pesticidrester i grundvandet konkluderer forskere ifølge DR.

Når man sprøjter med svampemidler kan nedbrydningsprodukter ende i grundvandet over grænseværdien.

Det konkluderer Geus, der har fået aktindsigt i en VAP-rapport, der endnu ikke er offentliggjort. 

VAP står for Varslingssystemet til udvaskning af pesticider.

”Vi kan for første gang se et klart link mellem de svampemidler, vi bringer ud på marken på samme måde, som landmændene gør det, og den rest heraf, der bliver transporteret ned til grundvandet”, siger seniorforsker fra GEUS Annette E. Rosenbom, som blandt andre står bag undersøgelserne til DR.dk.

Tidligere har der været tvivl om hvorvidt de nedbrydningsprodukter, man fandt, stammede fra brugen af sprøjtemidlet på marken, fra andre marker eller fortidens synder, men denne gang er forskerne ikke i tvivl.

”Det står jo helt klart nu, at 1,2,4-triazol kan transporteres til grundvandet efter godkendt brug af svampemidler på marken”, siger seniorforsker Annette E. Rosenbom. Hun understreger dog, at de fund, der er gjort i grundvandet ikke i sig selv giver anledning til bekymring.

Landbrugsavisen har ligeledes forsøgt at få aktindsigt i den endnu ikke offentliggjorte rapport, men det er endnu ikke lykkes.

Thor G. Kofoed, viceformand for Landbrug & Fødevarer ønsker ikke at udtale sig om den nye rapport og konklusionerne, før han har set den. Han kalder det useriøst at nogen lækker noget fra en rapport til ét medie.

”Hvorfor ikke bare offentliggøre rapporten, så alle kan tage stilling til indholdet? Hvorfor har de allerede konkluderet politisk, inden de offentliggør rapporten? Det er useriøst. Jeg vil først kommentere, når jeg fået mulighed for at se hele rapporten", siger han. 

Ifølge Grumo-rapporten fra Den landsdækkende grundvandsovervågning, der kom lige før jul, var 1.400 vandværksboringer analyseret for 1,2,4 Triazol, og der blev kun fundet 14 forekomster, alle under grænseværdien. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle