Ny rapport: Stærke overskud trækker landbruget ud af krise

2019 og 2020 kan blive så gode år, at landbruget kan komme ud af krisen, mener forskere på Københavns Universitet i ny rapport.

Krisen i landbruget kan med resultaterne for 2019 og forventningerne til 2020 afblæses.

Det mener forskerne fra Institut for Fødevare og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet i en netop offentliggjort rapport "Landbrugets økonomi 2019".

For resultaterne for de danske landbrug ender så stærkt i det næsten afsluttede år, at der er god grund til optimisme, mener forfatterne bag rapporten om landbrugets økonomi.

"Året 2019 et godt år for landbruget i Danmark samlet set. Og det ser endnu bedre ud i 2020. Faktisk tegner de to år sig til at ligge på et niveau, som ikke er set tilsvarende de sidste 10 år, selv om resultatet selvfølgelig dækker over stor variation på tværs af bedrifter og driftsformer,” siger Jesper Sølver Schou, medforfatter til rapporten.

Trækkes op af svineproduktion

Institutlederen Jesper Sølver Schou peger især på, at svineproducenterne trækker resultaterne op for erhvervet.

Svineproducenterne kan ifølge rapportens tal således se frem til et forventet driftsresultat på 3,8 mio. kr. pr. bedrift i 2019 – det bedste resultat længe.

Men de pæne resultater blegner fuldstændig, når man ser tallene for 2020. Her forventes resultatet endnu bedre i 2020 med hele 6,4 mio. kr. før aflønning af brugerfamilien.

Mælk kan også

Forskerne peger dog på, at også mælkeproducenterne står til at få et godt år næste år. Faktisk nævnes det i rapporten, at der forventes rekordhøje resultater i 2020, og det vel at mærke både for økologer og konventionelle.

- I nævner i rapporten, at I mener, at man kan afblæse krisen inden for landbruget?

"Ja. Det synes jeg godt, at man kan sige, når man har to så fornuftige år, som 2019 og 2020 tegner til at blive. Men om landbruget bringer sig ud af krisen, handler også om, hvordan man bruger de overskud, man kan generere de år. til at konsolidere sig, lave rentable investeringer eller bringe gæld ned", fortæller Jesper Sølver Schou.

Han opfordrer til, at alle landmænd tænker sig grundigt om, før de beslutter sig for, hvor de ekstra penge skal gå hen, netop for at ruste bedrifterne bedst muligt til fremtiden.

- Hvorfor ser det så godt ud med forventningerne til 2020?

"Det er det gamle ordsprog om, at den enes død er den andens brød. Forventningerne bliver især trukket af en rigtig positiv udvikling i svinepriserne, efter at den kinesiske produktion mere eller mindre er kollapset. For de øvrige dele af sektoren er der forventning om pæn indtjening på mælkeområdet. Og så fik landbruget en ganske udmærket høst, der trækker i positiv retning", konstaterer han..

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle