Ny regnemodel: Skader på miljø og klima koster stort milliardbeløb hvert år

Ny regnemodel måler naturens pris, og det kan bruges til at kvalificere de politiske beslutninger, påpeger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Økonomerne har haft den store lommeregner fremme. I en ny regnemodel til Finansministeriet, har man nemlig forsøgt at gøre skaderne på klimaet og miljøet op.

Modellen viser, at samfundet i alt taber 245 milliarder kroner om året på grund af skader på miljøet. Det skriver Altinget. Det er eksempelvis atmosfæren, lærkesang og landets mange tusind kilometer vandløb, der har fået en pris i regnemodellerne og dermed en stemme i dansk økonomi. 

Det forklarer økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, der har ledet udarbejdelsen af modellen. Pointen er nemlig, at kunne gøre op, i hvor høj grad politiske beslutninger sker på bekostning af miljø og klima – eksempelvis om der sker øget luftforurening eller tab af biodiversitet. 

- Mange synes forståeligt nok, at det er noget mærkeligt noget eksempelvis at sætte en pris på lærkesang. Men hvis vi ikke gør det, så risikerer vi, at vigtige miljøværdier bliver underprioriteret i den politiske proces, siger han i en pressemeddelelse.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) mener, at modellen kan være med til at kvalificere den politiske debat. 

- Når vi fremadrettet diskuterer, hvor vi skal tage det her land hen, og hvad vores næste klimaambition skal være, skal vi have så godt som muligt et vidensgrundlag. I min optik er der noget temmelig halvgjort ved bare at formulere mål uden at gøre sig det bare rimeligt klart, hvad der skal realisere dem, sagde han under præsentationen fredag.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle