Ny sektorstrategi: Kvægbrugeren skal tjene mere og køerne leve længere

Den nye kvægstrategi sætter det tætte samarbejde i hele kvægklyngen og med det omgivende samfund i centrum for de næste tre års udvikling af dansk kvægbrug.

Køerne længe leve!

Sådan lyder et af målene i den nye sektorstrategi for Kvæg 2021-2023, som netop er kommet. En strategi der fortæller, hvad Landbrug & Fødevarer Kvæg vil fokusere på og udvikle redskaber til kvægbrugerne for i de kommende år.

"Et af formålene med en strategi er at skubbe udviklingen i den retning, vi mener vil gavne de danske kvægbrugere. Den danske forbruger er i bund og grund positiv stemt over for danskproducerede fødevarer. Det skal vi styrke i fremtiden, og det kan vi, når vi samarbejder og gør hinanden bedre", siger Christian Lund, formand for L&F Kvæg.

3,3 malkeår i snit

I forhold til kvægets levealder er målet selvfølgelig mere konkret end at de skal leve længere.

For eksempel er der sat et mål om at malkekøer opnår 3,3 malkeår i gennemsnit og at 90 procent af de levendefødte kviekalve til mælkeproduktion når til kælvning i 1. laktation. 

Det er også et mål at flere landmænd skal lave tiltag der sikrer en lav kalvedødelighed. Sektoren vil for eksempel udvikle et smittebeskyttelsesprogram som mindst 10 procent af mælke- og slagtekalveproducenter deltager i.

Økonomi

I forhold til at kvægbrugerne skal blive rigere er der også formuleret nogle mål.

For eksempel at fuldtidsbedrifter skal øge den gennemsnitlige afkastningsgrad med 1 procentpoint. Brugen af begrebet Return on Investment og fokus på tilbagebetalingstid i investeringsprojekter skal skærpes. 

Kvægbrugere skal også kende fremstillingspris pr. FEN i grovfoder. Endelig skal alle mælkeproducenter, når vi når til 2023  kende deres fremstillingspris på mælk – beregnet på samme måde, så den er sammenlignelig.

Miljø, klima, natur

Samarbejdet med det omgivende samfund ligger også L&F kvæg på sinde i den nye strategi, og derfor er der sat nye, højere mål for natur og miljø.

På miljøsiden er målet at optimere udnyttelse af fosfor og kvælstof. Maks. 17 procent råprotein i foderet til de malkende køer på alle malkekvægbedrifter, skal reducere ammoniakemissionen.

Kvægets bidrag til natur er ikke altid synligt i dag og biodiversitet er et begreb som mange opfatter forskelligt. Derfor mener sektoren, at biodiversitet skal defineres, gøres målbar, og der skal tegnes en baseline. 2. Bedrifternes naturarealer og naturkvalitet skal synliggøres, og kvægbrugernes viden om, hvilke indsatser der gavner biodiversiteten, skal øges i de kommende år. 

Og ikke mindst: Der skal udvikles incitamentsstrukturer, der gør det attraktivt at gøre en indsats for naturen. 

Læs hele strategien her.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle