Ny tælling: Højeste antal grise i Danmark i flere år

Svinebestanden er for første gang i flere år over 13 mio. dyr. Fremgang og høje priser er årsag - men også en række udsatte slagtesvin tæller med.

Der er igen kommet flere grise i Danmark. En ny tælling fra Danmarks Statistik viste per 1. juli nemlig hele 13,168 mio. grise.

Det er det højeste, samlede antal grise i mange år, viser analyseenhedens tal. Faktisk skal man tilbage til 2008 for at finde en samlet bestand herhjemme på over 13 mio. dyr.

Årsagen er dog todelt, forklarer markedsanalytiker Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer.

 

 

"Der er fremgang i svinebestanden, sådan som vi også har forventet i prognoserne. Men en del af årsagen til, at bestanden vokser så meget er, at der er en del udsatte slagtesvin derude. Det medfører, at antallet af slagtesvin er steget hele 11 procent", fortæller han.

Dermed er antallet af grise over 50 kg herhjemme over 3,1 mio. dyr. En mærkbar fremgang fra apriltællingen, hvor antallet lød på 2,9 mio. dyr, men altså dels på grund af de udsatte slagtesvin, som især Tican har bøvlet med hen over sommeren.

"Selv om der er mange udsatte slagtesvin hen over sommeren, så ligger vi alligevel på 2 procent flere slagtninger i år end sidste år. Fremgangen skyldes, at vi har fået nye slagtesvinepladser, kombineret med, at den gode økonomi gør, at man ikke lukker nogen pladser", forklarer Karsten Flemin.

Forventet fremgang

Karsten Flemin understreger, at de udsatte grise ikke er hele forklaringen på fremgangen.

"Generelt er bestanden stigende, fordi der har været god økonomi det seneste års tid", forklarer han.

I alt er der nu 1,035 mio. søer på landsplan hos landmændene, viser tællingen..

"Der er en mindre stigning i antallet af drægtige søer på 2 procent. Når man tænker på, at der har være god økonomi i over et år, så er det en lav stigning. Den samlede sobestand ligger fuldstændig magen til, hvad den var i april, men sammenligner man med et år siden, er antallet steget".

 

 

 

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle