Hvedesygdom hærger på tre kontinenter - lovende resistensgener giver håb

Ved hjælp af ny teknologi har engelske forskere identificeret to resistensgener fra ældre sorter mod den alvorlige hvedesygdom wheat blast.

Engelske forskere har nu fundet resistensgener, der giver håb om at stoppe den alvorlige sygdom i hvede, wheat blast. Sygdommen har så vidt vides ikke et dansk navn.  

Den relativt nye sygdom, der forårsages af svampen Magnaporthe oryzae, blev første gang observeret i 1985. Wheat blast er i dag en alvorlig trussel mod hvededyrkningen i vigtige hvedebælter på tre kontinenter, nemlig Sydamerika, Sydasien og Afrika.

Det skriver netmediet FarmingUK.

Forskerne vil ikke udelukke, at svampen kan finde vej til Europa gennem fx import af såsæd eller indslæbt via mennesker.

Under alle omstændigheder truer svampen udbytterne i en af verdens vigtigste kornafgrøder, og en global hvedemangel vil naturligvis også være en alvorlig situation for de europæiske lande og befolkninger.

To resistensgener fundet

Forskerne fra John Innes Centre i Norwich, England, har ledt efter anvendelige resistensgener mod Magnaporthe oryzae i flere hundrede ældre hvedesorter og græssorter, der er nært beslægtede med hvede. 

Det er nu lykkedes at identificerede to gener, som har direkte indflydelse på wheat blast. Fundet er blevet godt hjulpet af en ny gensøgnings-teknik kaldet AgRenSeq, der gør det nemmere at finde de ønskede resistensgener mod en given sygdom.

Det drejer sig om generne Rwt3 og Rwt4, hvoraf førstnævnte regulerer proteiner, der kan beskytte planten imod svampen. Studiet fandt også en version af Rwt4, Pm24, der også kan modstå andre sygdomme, som fx hvedemeldug. 

Effekten af de to gener er blevet afprøvet i drivhuse, hvor de hvedeplanter, som bar på Rwt3 og Rwt4, stod uden påvirkning af wheat blast, mens hvedeplanter uden de respektive gener var modtagelige overfor svampen.

Det er nu håbet, at forædlerne i fremtiden med hjælp fra de identificerede resistensgener kan fremavle nogle mere robuste hvedeafgrøder, der er i stand til at modstå wheat blast.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.