Ny troværdighedsanalyse: Tilliden til landmænd er urokkelig

De danske landmænds troværdighed har ikke rykket sig en tøddel siden sidste år. Det samme kan man ikke sige om politikerne, hvis troværdighed er faldet markant, og er ubetinget den faggruppe, danskerne stoler mindst på – efterfulgt af bilforhandlere ... og journalister.

3,35 - eller præcis det samme tal som sidste år.

Det er den samlede karakter landmænd opnår i årets troværdighedsanalyse, hvor et stort antal danskere er blevet bedt om at vurdere forskellige faggruppers troværdighed på en skala fra 1 til 5.

Karakteren 3,35 placerer landmænd i det store midterfelt på en 18. plads. Pænt uden at være prangende, men dog i selskab med andre gode folk som buschaufførerer, håndværkere og socialrådgivere.

Anderledes ser det ud med politikernes troværdighed, der endnu engang får en bundplacering med den laveste troværdighedsscore på 2,22 i den årlige troværdighedsanalyse, som kommunikationsbureauet Radius står bag.

Politikernes troværdighed har taget et signifikant - det vil sige hævet over al tvivl, som ikke engang en politiker kan feje af med banen med en tynd forklaring - dyk siden sidste år.

Det er blandt andet den forestående valgkamp, der spiller ind, lyder vurderingen fra Nicolaj Taudorf Andersen, der er administrerende direktør i Radius, i en pressemeddelelse.

- Vi ser i år et markant fald i politikernes troværdighed. Det er en tendens, vi ofte har set i troværdighedsanalysen forud for et valg. Op til og under en valgkamp bliver fronterne trukket hårdt op imellem partierne, og personsager og mudderkast stjæler dagsordenen og mediebilledet. Og det gør altså ondt på politikernes troværdighed, siger Nicolaj Taudorf Andersen og fortsætter:

- Under coronakrisen så vi en stigning i danskernes vurdering af politikernes troværdighed. Men dette års analyse viser, at politikernes troværdighed nu er på vej tilbage til det lave niveau, vi så før pandemien.

Men det er ikke kun politikernes troværdighed, der har fået ridser i lakken. Også danskernes syn på journalisters og bankrådgiveres troværdighed er faldet i forhold til sidste års analyse.

Danskerne stoler endnu mere på de varme hænder

Årets troværdighedsanalyse cementerer endnu engang danskernes tillid til sundhedspersonalet, der topper ranglisten. I den modsatte ende af listen finder vi nemlig jordemødre, der for 6. år i træk placerer sig helt i top med en troværdighedsscore på 4,13.

Jordemødrene er skarpt efterfulgt af sygeplejersker og læger, der i år har byttet plads, fordi sygeplejerskerne er blandt årets højdespringere i årets troværdighedsanalyse. Også social- og sundhedshjælpere samt skolelærere oplever i år øget troværdighed.

- Danskerne har stor tiltro til de faggrupper, som holder hånden under vores velfærdssamfund. Det er en generel tendens, vi har set i de 14 år, hvor vi har foretaget troværdighedsanalysen. Stigningerne i år stemmer overens med det øgede fokus på varme hænder og velfærdsuddannelser i den politiske debat. Det skal også ses i lyset af coronakrisens nedlukninger, hvor de faggrupper, der går frem i år, spillede en hovedrolle i, at vores samfund fortsat kunne fungere så normalt som muligt, siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Faktaboks

Om Troværdighedsanalysen

  • Troværdighedsanalysen er gennemført i perioden 29. august til 9. september 2022. 2.036 danskere i alderen 18-75 år har deltaget i undersøgelsen, som Radius har gennemført som en onlinebaseret spørgeskemaundersøgelse via Epinions panel.
  • Spørgeskemaet er udsendt repræsentativt i forhold til alder, køn, region og uddannelse. Dataene er efterfølgende vægtet således, at undersøgelsen er fuldstændig repræsentativ i forhold køn, alder, region og uddannelse for den danske befolkning. Undersøgelsen inkluderer i år 26 faggrupper.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle