Ny tvivl om handelsaftale mellem USA og Kina

Kina vil ifølge anonyme kilder tale mere med USA før de underskriver fredagens delaftale. Usikkerheden efterlod et afgrødemarked uden retning.

Euforien på de finansielle markeder oven på fredagens handelsaftale mellem USA og Kina ebbede i løbet af mandagen ud, da Kina, ifølge anonyme kilder, ønsker flere forhandlinger inden de vil underskrive delaftalen.

Det skriver Jyske Markets.

Det skaber fornyet usikkerhed om, hvorvidt aftalen reelt set kommer, herunder, om USA og Kina kan blive enige om, hvad de aftalte på mødet i fredags. Kina overvejer at sende deres topforhandler til Washington for at få fastlagt detaljerne, inden den skal underskrives på APEC-mødet i Chile i midten af november.

I markedet lyder der samtidig en hvis skepsis omkring tallene i aftalen. Blandt andet indeholder delaftalen et kinesisk indkøb af amerikanske landbrugsvarer for 40-50 mia. dollar. Det vil være et betydeligt løft i forhold til 2017, det seneste år uden handelskonflikt, hvor Kina købte for 24 mia. dollar amerikanske landbrugsvarer.

En analytiker fra FCStone’s udtaler: ”Jeg synes det er et meningsløst stort tal, kastet ud for at skabe overskrifter, og ikke kommer til at ske”.

Usikkerhed på afgrødemarkedet

Usikkerheden efterlod et afgrødemarked uden retning, og samtidig var aktiviteten i Chicago dæmpet af Columbus Day, der flere steder i det amerikanske er en dag på halv kraft.

De amerikanske afgrøders konkurrenceevne begynder at svækkes på grund af billigere varer i Sydamerika, og det bør lægge et loft over stigningspotentialet, så længe et sydamerikansk vejrmarked udebliver. Samtidig er fondenes solgte positioner i betydeligt omfang blevet likvideret, og besidder sågar nettokøbte positioner sojabønner, som alt andet lige også kan dæmpe købelysten.

Europæisk hvedeeksport spurter trods højere priser 

I det europæiske kornmarked opretholder Matif et stabilt prisniveau, trods en lidt stærkere euro, men understøttes af priserne ud af Sortehavet der følger med højere.

Trods stigende prisniveau er det ikke noget der hæmmer eksporten, der ud af EU spurter afsted med 7,5 mio. ton denne sæson, mod 5 mio. ton samme tid sidste sæson.

Vi (Jyske Markets) synes Matif begynder at handle til den dyre side, forsyningsbalancen taget i betragtning, og har på den baggrund ændret vores anbefalinger om yderligere køb til at man skal afvente, da vi mener stigningspotentialet begynder at aftage.

Den gode forsyningsbalance kommer også til udtryk i det fysiske danske marked, der langt fra har fulgt stigningerne på Matif højere, et forhold der før eller siden skal udligne sig.

Raps

Rapsfrøene fulgte i går palmeolien lavere, der er under pres fra lavere oliepriser samt forlydender om at Indien overvejer restriktioner på visse produkter fra Malaysia, herunder palmeolie, for at beskytte dets indenlandske producenter.

I Europa florer der i stigende grad politisk modstand mod 1. generation biobrændstof, der blandt andet produceres af raps, soja- og palmeolie, og det har på den korte bane sat sig i priserne på trods af, at det ikke er noget som kommer til at have effekt på den korte bane.

Flere støttepartier til den danske socialdemokratiske mindretalsregering har samtidig udtrykt forslag til et forbud mod 1. generations biodiesel allerede fra 2021.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle