Ny udstilling: Se hvad korn har betydet for Danmark siden stenalderen

Den 12. december slår Kornets Hus dørene op, og man kan bage, smage og høre om historiens vigtigste fødevare: Kornet.

Dækket af brændte teglsten rejser det nye Kornets Hus sig på en kornmark midt i det nordjyske landskab med en ambition om at begejstre og berige dets gæster med bageglæde, nye smagsoplevelser og inspiration til at gå i køkkenet sammen.

Kornets Hus er et madkulturhus og åbner 12. december, skriver arrangørerne bag huset i en pressemeddelelse.

Det nu færdigindrettede hus rummer både et stort åbent bageri, hvor gæster inviteres indenfor til at deltage i alt fra pizzabagning, kage-konkurrencer og nørdede surdejskurser, samt en interaktiv udstilling, som følger kornets store indvirkning på vores kultur helt fra bondestenalderen 4000 år f.Kr. og frem til nutidens bage-entusiaster.

I spidsen for Kornets Hus står centerleder Johannes Haandsbæk Vestergaard sammen med fødevareingeniør og bagenørd Christiane Lindrup Pedersen samt mangeårig leder af mølleriet Aurion og idémand til Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen.

"Vi glæder os til at inspirere de besøgende og give dem både brugbar viden og nye smagsoplevelser. Kornet rummer et væld af gode historier, og dem kan man som gæst i Kornets Hus få indblik i igennem sanseoplevelser og fede aktiviteter", fortæller Johannes Haandsbæk Vestergaard, der selv er kok og tidligere har drevet restauranter i København.

Udflugtsmål

På sigt satser folkene bag huset på at blive et decideret udflugtsmål med åbent hver weekend og udvidet åbningstid i sommerperioden. Men for at sikre en god og tryg oplevelse for alle gæster har man valgt kun at afholde arrangementer med forud-tilmelding på hjemmesiden i den første tid.

Udover at være en attraktion i det nordjyske kommer Kornets Hus også til at danne ramme for et alsidigt formidlingsprogram til både folkeskoler og erhvervsskoler.

En idé bliver til virkelighed

Idémanden bag Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, er også kendt som manden, der for årtier siden genintroducerede spelt til de danske husholdninger. I dag ser han Kornets Hus som et monument over hans eget og mange andres arbejde med udviklingen af kornets alsidighed.

Idéen til Kornets Hus er spiret fremover de sidste 17-18 år. Hurtigt dannede der sig en forening af lokale ildsjæle, som ufortrødent har arbejdet videre med planerne og i dag fortsat spiller en stor rolle i Kornets Hus dagligdag. Jørn Ussing Larsen lægger ikke skjul på, at Kornets Hus er en drøm, som går i opfyldelse.

”Kornets Hus fortæller verdens vigtigste historie. Efter et helt livs arbejde med at udforske kornets mange muligheder og perspektiver er det et stort privilegie at få lov at se huset blive en realitet. Vi er meget taknemmelige og ydmyge over den store opbakning, vi har oplevet fra lokalområdet og de trofaste bidragsyderne. Nu glæder vi os bare til at dele stedet med andre.”

Danmark dyrker korn på 1,5 mio. hektar, 60 procent af landbrugsarealet.

Den gennemsnitlige kornhøst i Danmark er 9-10 mio. ton.

Faktaboks

KORNETS HUS

  • Kornets Hus er en almennyttig fond. Ejerskabet fordeler sig mellem to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond.
  • Idéen til Kornets Hus er skabt af Jørn Ussing Larsen, medstifter af det økologiske bageri og mølleri Aurion A/S, og er gennem de senere år blevet færdigudviklet af lokale ildsjæle i Foreningen Kornets Hus.
  • Projektet realiseres takket være en stærk opbakning fra en række bidragsydere, herunder Realdania, Nordea Fonden, Hjørring Kommune, ENV Fonden, Spar Nord Fonden, Holkegaard Fonden, LAG Nord, Foreningen PlanDanmark og Sparekassen Vendsyssel Fond.
  • Aurion A/S har trofast støttet projektet igennem mange års sparring og udvikling
  •  

Projektets budget : 32,5 mio. kr.

  • Foreningen Realdania : 16,6 mio. kr.
  • Nordea-fonden : 6,5 mio. kr. (udvikling af formidlingsaktiviteter)
  • ENV-fonden : 2,1 mio. kr.
  • Spar Nord Fonden : 1,8 mio. kr.
  • Hjørring Kommune : 1 mio. kr.
  • Holkegaard Fonden : 1 mio. kr.
  • LAG Nord : 0,3 mio. kr.
  • Foreningen Plan Danmark : 0,3 mio. kr.
  • Sparekassen Vendsyssels fond : 0,1 mio. kr.
  • Øvrig finansiering : 3 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle