Ny ulvegruppe skal skabe mere tryghed

En klar definition af problemulve og en ny ’task force ulv’ er blandt L&Fs ønsker til ny faglig ulvegruppe.

Vildtforvaltningsrådet nedsætter i december en ny faglig ulvegruppe.

Gruppen, der kommer til at bestå af 7-8 fagpersoner med Vildtforvaltningsrådets formand Jan Eriksen på formandsposten, får et års tid til at udarbejde et oplæg til en ny forvaltningsplan for det sprængfarlige emne, ulve i Danmark.

Det oplyser Jan Eriksen, som håber, at han inden udgangen af oktober kan sende et oplæg til kommissorium i skriftlig høring.

»Hvis høringen går godt, kan vi nedsætte ulvegruppen på Vildtforvaltningsrådets (VFR) næste møde 3. december, så vi kan komme i gang inden årsskiftet«.

Jan Eriksen understreger, at ulvegruppen bliver et rent fagligt udvalg. Når gruppen har udarbejdet et oplæg til forvaltningsplan, skal det godkendes af Vildtforvaltningsrådet.

Problemulve

Landbrug & Fødevarer skal udpege en fagperson til den nye ulvegruppe.

Det er endnu ikke sket, men L&Fs ene medlem af VFR, godsejer Frederik Lüttichau, oplyser, at L&F har formuleret ønsker til den nye ulvegruppes arbejde.

Et centralt ønske er, at ulvegruppen får lavet en klar definition af, hvad en problemulv er, og hvad man gør ved den. Og så skal gruppen arbejde med en lang række emner inden for erstatning, hegning, skræmmeforanstaltninger, hyrdehunde, æsler o.a.

Udgangspunktet for L&F er, at landmænd skal have mulighed for at have fritgående husdyr i Danmark.

»For os er det meget vigtigt, at landmanden føler, han bliver støttet i den her proces«.

Task force ulv

L&F bakker også op om, at der nedsættes en særlig ’task force ulv’ med statslige, faglige konsulenter under Naturstyrelsen.

Den skal indsamle erfaringer og viden om de danske ulve, bl.a. om hvilke skræmmeforanstaltninger der virker bedst.

»Vi er nødt til at have nogen eksperter, som kan sige, hvornår er det en problemulv, og hvornår ikke. Vi vil nødig have en selvtægtsagtig tilgang«.

Frederik Lüttichau understreger, at L&Fs overordnede tilgang er, at ulven ikke hører hjemme i Danmark. Men beskyttelses-niveauet kan kun ændres på EU-niveau.

»Det kan tage år. I mellemtiden er vi nødt til at enes om, hvordan vi løser det bedst muligt, når vi har noget så besværligt som ulv i Danmark«.

Faktaboks

Ny ulvegruppe på vej:

  • Den nye faglige ulvegruppe ventes nedsat på Vildtforvaltningsrådet møde 3. december.
  • Den får et års tid til at udarbejde en ny forvaltningsplan. Planen skal blåstemples af Vildtforvaltningsrådet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle