Ny ulverapport: Mindst fire ulve i Danmark i tredje kvartal

Den officielle ulveovervågning ved Aarhus Universitet bekræfter forekomsten af fire ulve fordelt på tre områder i Danmark i løbet af tredje kvartal 2018.

I en ny rapport bekræfter ulveovervågningen ved Aarhus Universitet, at mindst fire ulve befandt sig i Danmark i tredje kvartal.

To af de bekræftede ulve er observeret i ulvezonen ved Stråsø, Vestjylland, hvor der også er en reel chance for, at mindst en yderligere ulv reciderer, udover de fire bekræftede.

"Vi har et vildtkamerafoto fra Stråsø, som efter alt at dømme var en 1-årig ulv, som altså fortsat opholdt sig i reviret", lyder det fra seniorforsker ved Aarhus Universitet Peter Sunde, der er en af forfatterne bag rapporten.

De to andre ulve er observeret henholdsvis på Djursland og i Nordjylland.

I rapporten står der om den nordjyske ulv:

"Hanulven GW781m bevæger sig i faste vandringsmønstre mellem det nordlige og sydvestlige Vendsyssel, men optræder i stigende grad fast i området ved Råbjerg Mile, syd for Skagen". 

Opfordrer til ny ulvezone

Kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre og redaktør af Facebook-siden ‘Her er ulven i Danmark', Erik Poulsen, bider mærke i, at den 'nordjyske ulv' GW781m står bag flere husdyrangreb i både Danmark og Tyskland. 

Derfor opfordrer han nu i en pressemeddelelse til, at man i ulvens territorie opretter en ulvezone på samme vilkår som den eksisterende zone ved Stråsø.

"En sådan fast tilstedeværelse af en ulv, der i både Danmark og Tyskland står bag en stribe angreb på husdyr, bør føre til, at bekymrede husdyrholdere i Nordjylland får samme rettigheder i form af tilskud til hegn som husdyrholdere i den vestjyske ulvezone. Situationen er knapt så alvorlig på Djursland, da det foreløbigt ikke tyder på at være en husdyrdræbende ulv”, siger Erik Poulsen.

Kun en bekræftet DNA prøve

I tredje kvartal er der kun et enkelt tilfælde af bekræftet ulve-DNA i et husdyr, ifølge ulveovervågningens observationer.

DNA-prøven blev taget fra en død kalv nær Salling, men det er ikke nødvendigvis en ulv, der har dræbt kalven, lyder det.

"Vi kan bekræfte ulve-DNA i kadaveret, men vi kan ikke bekræfte, at ulv skulle stå bag angrebet. Den pågældende kalv havde ingen bidemærker tilsvarende ulv, så det kan ligeså godt have været ulven, der har spist af en i forvejen død kalv", forklarer det fra Peter Sunde, AU.

Hjælp med ulveovervågning

På nuværende tidspunkt kan der være både flere eller færre ulve i den danske natur efter statusrapportens observationer, og det er generelt en vanskelig opgave at holde styr på, præcist hvor og hvor mange eksemplarer af rovdyret, der hører til i landet.

"Vi er tilbageholdende med at give en overblikstatus, da billedet for ulve kan ændre sig meget hurtigt. En eller flere ulve kan være døde, eller nye ulve kan indvandre. Vi kan også risikere, at enkelte ulve går under radaren i flere måneder ad gangen", lyder det fra forskeren.

Han opfordrer derfor folk til at være ekstra opmærksomme på eventuelle tegn på ulve i naturen.

"Des flere observationer vi kan samle, des bedre kan vi skabe et retvisende billede af antallet af ulve i Danmark. Hvis man ser tegn på ulv på sit ulvekamera, eller finder ekskrementer, der kunne stamme fra ulv,  er det til stor hjælp, at man indrapporterer det til Naturhistorisk Museum Aarhus", fortæller Peter Sunde.

Har du observeret og fotograferet spor på ulv, kan du sende disse til ulveovervågningen ved Naturhistorisk Museum Aarhus her: ulv@nathist.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle