Ny VAP-rapport kommer ikke til at ændre på godkendelser af pesticider

Nyeste data fra de såkaldte VAP-marker, hvor man tester, hvad der havner i grundvandet af pesticider og nedbrydningsprodukter, kommer ikke til at føre til ændringer af nuværende godkendelser.

I det danske varslingsystem for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) tester man hvert år pesticider på de såkaldte VAP-marker.

Her undersøges det, om pesticider og nedbrydningsprodukter udvaskes til grundvandet. De nyeste data viser, at der ikke er grund til at ændre i de nuværende godkendelser af pesticider, lyder det fra Miljøstyrelsen ovenpå offentliggørelsen af den seneste VAP-rapport.

Miljøstyrelsen oplyser, at der i denne omgang er undersøgt syv pesticider og 41 nedbrydningsprodukter i perioden juli 2018 til juni 2020 på VAP-markerne.

Resultatet viser, at kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter i perioden er overskredet for to af de undersøgte stoffer. Det handler om pesticidet propyzamid, der blandt andet bruges til ukrudtsbekæmpelse i vinterraps, samt nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol fra azol-svampemidler. Dog er der forskellige forhold, der gør, at der samlet vises sikker anvendelse for de to stoffer.

Derfor vurderer Miljøstyrelsen, at de nyeste VAP-data ikke giver anledning til at ændre i de aktuelle danske godkendelser af pesticidmidler.

I linket her kan man dykke ned i den nærmere begrundelse fra Miljøstyrelsen på ikke at ændre i godkendelserne selvom stofferne er fundet over grænseværdien for de to stoffer.

Når det kommer til brug af azol-svampemidlerne, så lyder det fra Miljøstyrelsen, at selvom resultaterne i VAP ikke giver en direkte anledning til at ændre reguleringen, har erfaringerne fra VAP givet anledning til, at Miljøstyrelsen har revurderet de aktuelle godkendelser.

Miljøstyrelsen har allerede i 2014 strammet reglerne for brug af azol-svampemidler ved at lægge loft over den samlede mængde, der må anvendes pr. sæson, nedsætte doseringen for flere af midlerne og ved at forbyde efterårssprøjtning i korn.

Miljøstyrelsen har siden foretaget nye modelberegninger for udvaskningen af 1,2,4-triazol fra azol-svampemidlerne, og har i løbet af foråret 2021 gennemgået alle godkendte azol-svampemidler med aktivstofferne tebuconazol og difenoconazol.

Reguleringen af de aktuelt godkendte midler med tebuconazol og difenoconazol er endeligt gennemført i december 2021.

Midler, der har fået væsentlige begrænsninger, har fået nye navne og registreringsnumre, og de tidligere godkendte midler er, forklarer Miljøstyrelsen, under udfasning i forhold til anvendelse og besiddelse. Den nye regulering tager højde for den kombinerede anvendelse af bejdsemidler og sprøjtemidler med azoler. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle