Ny viceformand: Torsdag falder afgørelsen i Herning

Torsdag formiddag afgør delegerede i Herning hvem, der skal løfte opgaven som ny viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Efter en hæsblæsende valgturné er det nu afgørelsens dag for de fire kandidater til posten som viceformand i Landbrug & Fødevarer.

De fire har gennemført en kort og koncentreret valgkampagne med fem valgmøder i hele landet. Møder, hvor argumenter og holdninger gradvis er blevet pudset af og spidset til.

I dag kulminerer valgkampen, når de delegerede i Herning afgiver deres stemme og peger på den kandidat, de foretrækker på posten.

Det er kun landboforeningernes delegerede, der stemmer i denne sammenhæng. Familielandbruget er allerede repræsenteret i primærbestyrelsens formandskab ved viceformand Lone Andersen.

De fire kandidater til posten som ny viceformand i Landbrug & Fødevarer er (i den rækkefølge de offentliggjorde deres kandidatur):

Bornholmeren

Thor Gunnar Kofoed (59), formand for Landbrug & Fødevarers Frøsektion, var den første, der sprang ud som kandidat til viceformandsposten.

Han er frøproducent fra Nexø, hvor han driver Knarregård. Han har ikke tidligere været medlem af Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, hvor han nu aspirerer til en plads i formandskabet.

Til gengæld har han bred, politisk og international erfaring fra en tid i Folketinget, i amtsråd og kommunalbestyrelse samt i forskellige udvalg i den fælleseuropæiske landbrugsorganisation Copa, Bruxelles, hvor han arbejder med frø-sagen.

Sjællænderen

Poul Henrik Prahl (55) er næstformand i den store, sjællandske landboforening Gefion.

Han er godsejer fra Kalundborgegnen (Smakkerup Gods) og havde, inden han helligede sig landbruget, sin egen televirksomhed, som nu er afhændet.

Heller ikke han har tidligere siddet i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse, men det ser han kun som en ekstra kvalitet, som betyder at han ikke er hæmmet af vanetænkning.

»Jeg kan bidrage med nytænkning, praktisk erfaring fra landbrug og fra virksomhed uden for landbruget,« siger han selv.

Lollænderen

Frederik Lüttichau (56) har til gengæld seks års erfaring fra Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse og har lige så længe været en engageret formand for Landbrug & Fødevarers sektion for Større Jordbrug.

Han er selv godsejer og planteproducent fra Søholt ved Maribo. Og som en anden Cato den Ældre - der ikke forsømte en anledning til at nævne, at Kartago burde ødelægges - er man sjældent til et møde, hvor Frederik Lüttichau ikke en passant får sparket ind, at jordskatter og pesticidafgifter er helt urimelige byrder på landbruget, som bør afvikles snarest.

Fynboen

Torben Povlsen (52) er yngstemand i feltet af viceformandskandidater.

Han er formand for den fynske landboforening Centrovice og er som svineproducent den eneste af kandidaterne, der er husdyrproducent.

Torben Povlsen har siddet i Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse i seks år og han har ført en meget professionel valgkampagne med slides til storskærmen, ligesom han har været skarp og på tæerne i debatterne med de øvrige kandidater.

Selv fremhæver han da også blandt sine kandidat-kvaliteter at han er feltets ’energiske yngstemand med stærke kommunikative kompetencer’.

Farvel til Hvidtfelt

Torsdag formiddag kender vi svaret på, hvem de delegerede har besluttet at pege på.

Afgørelsen ligger, som mange har påpeget, først og fremmest hos de jyske delegerede, som er de fleste.

Den nyvalgte viceformand afløser Lars Hvidtfelt, som efter seks år på posten har valgt ikke at genopstille.

Emneord

Viceformandsvalg

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle