Nye eksporttal overrasker: Kina slår Sverige af banen

Eksporten til Kina er steget med 37 pct. i årets første tre kvartaler. Riget i Midten overtager dermed Sveriges plads som det næstvigtigste marked for danske fødevarer og agroindustri.

Det er i høj grad eksporten af gris til Kina, der redder den danske fødevareklynges eksport i 2020. Kina var i årets ni første måneder hele klyngens næststørste eksportmarked.

En plads, der ellers har været forbeholdt vores nære naboer på den anden side af Kattegat. Men det er der vendt rundt på. Sverige er nu henvist til tredjepladsen.

I toppen ligger fortsat vores store nabo mod syd, Tyskland, der med 80 millioner forbruger lige uden for Danmarks dørtrin stadig er det vigtigste land for vores fødevareeksport. 17,5 mia. kr. har tyskerne købt ind for i Danmark i årets første ni måneder. Det er næsten lige så meget som den nye toer – Kina med 10,3 mia. kr. og den nye treer - Sverige med 9,5 mia. kr. – tilsammen putter i indkøbskurven, når de går på indkøb i Danmark.

Det er statistikchef Finn Christensen i L&F, der har kigget nærmere på, hvordan fødevareklyngens, og det vil sige omkring tre dusin forskellige varegrupper med alt fra mad og drikke og til landbrugsrelateret hardware og software, har artet sig i ét af de mest uforudsigelige år i fredstid.

Gris til Kina og fisk til Norge

Eksporten til Kina er i de første kvartaler steget med 2,8 mia. kr. og det er især grisekød, som kineserne putter i kurven. Men også eksporten af fisk til Norge og enzymer til USA er gået frem

Helt overordnet viser analysen, at den første coronabølge ramte dansk eksport hårdt og effektivt satte en kæp i hjulet på alle forventningerne om endnu et år med eksportrekord.

Den samlede dom over 2020 er i sagens natur ikke afsagt endnu, men alt tyder på, at året ender en tand ringere end 2019. Eller med andre ord: 2020 blev slet ikke ikke det rekordår, som man havde forventet, da champagnepropperne sprang ved årets begyndelse.

Vi mangler nogle milliarder

Hvis man går lidt mere ned i tallene, så lå eksporten i årets første kvartal godt fire mia. kr. højere end sidste år. Dengang passede det sådan set meget godt, at 2020 med en forventet fødevareeksport på 180 mia. kr. ville overgå 2019 med 10 mia. kr. 

Men så kom coronaen, og resten er historie.

I andet kvartal lå eksporten to mia. kr. under samme periode i 2019 og i tredje kvartal 1,2 mia. kr. under. Forventningerne til sidste kvartal er, at eksporten kommer til at ligge cirka én milliard under i hver måned.

Så i stedet for de flotte tal for 1. kvartal, der antydede, hvor godt det kunne have gået, hvis ikke verden var blevet ramt af en pandemi, ender vi altså med at stå og mangle eksport for godt et par milliarder i forhold til sidste år.

I L&F har man også kigget lidt ind i 2021 og tør godt spå, at en eksport på godt 170 mia. kr. er inden for rækkevidde, fordi der et opsparet forbrug i mange lande. Rekorden fra 2019 skal altså nok blive slået. Bare ikke her i 2020, men først til næste år. Og altså ikke helt så suverænt, som 2020 kunne have endt.

Stærk september

Selv om corona har lagt en dæmper på samhandlen, så er det også lyspunkter i den seneste opgørelse. Eksporten i september lå 0,3 mia. kr. højere end året før. Det er især eksporten af fisk og skaldyr til Norge, der redder tallene med en fremgang på 126 mio. kr.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle