Nye regler - tjek om dit desinfektionsmiddel er lovligt

Landmænd bør undersøge om deres desinfektionsmidler fortsat er lovlige, efter at jodprodukter er underlagt den såkaldte biocidforordning.

Desinfektions-, pattedypnings- og yveraftørringsmidler med jod er blevet underlagt EU's biocidforordning. Dermed kan nogle af de tidligere godkendte produkter på fødevare- og veterinærområdet være ulovlige at markedsføre og anvende. Det skriver skriver miljø- og fødevareministeriet i en pressemeddelelse. 

Landbruget og veterinærsektoren bruger desinfektionsmidler med jod inden for veterinærhygiejne, fødevareproduktion og foderstofproduktion. Jod er nu blevet godkendt af EU under biocidforordningen, som skal sikre et højt niveau af beskyttelse for mennesker og miljø og skabe ensartede regler i EU.

Forordningen betyder, at produkter med jod som eneste aktivstof, herunder pattedypnings- og yveraftørringsmidler, skal have en ny produktgodkendelse efter forordningens regler, før de fortsat er lovlige at anvende og markedsføre. 

Ticans to slagterier lammet af strejke 21. november · 08:53

Ulovlige produkter i omløb 

Det betyder, at der kan være ulovlige produkter i omløb, da tidligere godkendte produkter kan være ulovlige efter forordningen trådte i kraft. Et produkt kan være ulovligt, selv om det fremgår af etiketten, at det tidligere er godkendt af Fødevarestyrelsen.
 
Det kan have alvorlige konsekvenser at anvende eller markedsføre et ulovligt biocidholdigt produkt. Det er også ulovligt at opbevare produkter, der ikke længere må anvendes. Produktrester skal afleveres på genbrugsstationen., oplyser ministeriet 

Læs mere om biocidforordningen på biocidinfo.dk.

 

Faktaboks

Hvornår er produkter med jod lovlige

  • Et produkt kan være ulovligt, selv om det fremgår af dets etiket, at det tid-ligere er godkendt af Fødevarestyrelsen.
  • Er produktet søgt godkendt efter forordningen inden 1. september 2015, må produktet forblive på markedet, indtil det er godkendt igen.
  • Er der ikke søgt om godkendelse af produktet inden 1. september 2015, er produktet ulovligt at sælge efter 28. februar 2016.
  • Er der ikke søgt om godkendelse af produktet inden 1. september 2015, er produktet ulovligt at anvende efter 31. august 2016.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu