Nye tal: Biogas kan rykke Danmark endnu tættere på klima- og miljømål

Med en fortsat udbygning af biogasanlæggene kan biogas erstatte al fossil gas i 2030. Det giver samtidig et stort bidrag i retning af at nå miljø- og klimamål.

Produktion af biogas kan bidrage endnu mere på både miljø- og klimadagsordenen, end der er lagt op til i dag. Det kan ske ved at fremskynde de puljer, der er afsat til udbygningen af anlæggene, og følge op med nye puljer.

Helt konktret kan biogas om ti år reducere udledningen af CO2 i Danmark med 3,7 mio. ton. Det svarer til næsten 20 procent af det mål, der skal nås fra 2020-2030, som er 20 mio. ton CO2. Det fremgår at et nyt Biogas Outlook fra interesseforeningen BiogasDanmark.

Klimaeffekt

Ifølge faglig direktør i Biogas Danmark, Bruno Sander Nielsen, kan man med Energistyrelsens klimafremskrivning nå en reduktion på 3,2 mio. ton CO2.

Der er afsat nye støttepuljer, som stiger til 678 mio. kr om året i 2030. Biogas Danmark foreslår, at realiseringen af disse puljer rykkes frem til 2024-2026, og at der afsættes nye puljer à 226 mio. kr. om året fra 2027 til 2029. Derved kan man komme helt op på at reducere CO2-udledningen med 3,7 mio. ton.

"Fremrykningen vil bidrage til at nå det besluttede midtvejsmål i 2025 og vil forøge den akkumulerede klimaeffekt i perioden 2024-2030 med en million ton CO2", siger han.

Klimaeffekten opstår ved en reduktion af udledningen af drivhusgasser fra landbruget i form af CO2, metan og lattergas. Det forudsætter især, at man samtidig foranstalter hurtig udslusning af gylle fra staldene, som har markant effekt. Effekten opstår også ved, at biogas mindsker udledningen af metan fra husdyrgødningen ved lagringen. Størst effekt, cirka 55 procent, er dog ved at erstatte den fossile naturgas med biogas.

"Naturgas kan være 100 procent udfaset i 2030, i takt med at forbruget er på vej ned, mens produktionen af biogas er på vej op", forklarer Bruno Sander Nielsen.

Gasforbruget falder i takt med, at el-drevne varmepumper overtager opvarmningen mange steder.

Ifølge Bruno Sander Nielsen er potentialet for klimaeffekt faktisk endnu større, hvis man tager nye teknologier som Power-to-X i brug, hvor man bruger overskudsstrøm til at producere brint, der sammen med biogassens CO2-indhold kan producere yderligere metan. Den teknologi kan faktisk øge klimaeffekten med mere end 50 procent.

Artiklen fortsætter under grafen

Miljøeffekt

Samtidig giver biogassen et bidrag på miljøområdet, hvor landbruget frem mod 2027 skal levere en endnu større reduktion af kvælstofudledningen end i dag.

Når biogasproduktion gavner vandmiljøet, er det, fordi kvælstof i gyllen omdannes, så den direkte kan optages af afgrøderne uden at skulle omdannes igen. Så vokser planterne bedre og giver et højere udbytte, mens risikoen for, at kvælstoffet udvaskes til vandmiljøet mindskes.

Ifølge Bruno Sander Nielsen vil man kunne reducere udledningen af kvælstof med over 1.400 ton i 2027. Det forudsætter, at man følger Biogas Danmarks forslag og fremrykker de penge, der allerede er afsat. 1.400 ton svarer til over 13 procent af regeringens mål om at reducere kvælstofudledningen med 10.400 ton i 2027.

Sætter man derudover yderligere puljer på 3 gange 226 mio. kr. af i 2027-2029, kan man reducere udledningen yderligere 300 ton. Så bliver den samlede reduktion i 2030 på 1.700 ton kvælstof (16 pct. af kvælstofmålet).

 

Faktaboks

  • Biogas er en gas, der består af metan og CO2, som dannes, når organisk materiale rådner under iltfrie forhold
  • Biogasanlæggene recirkulerer næringsstoffer, forbedrer husdyrgødningen og reducerer udledningen af drivhusgasser 

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle