Nye tal: Kraftig stigning i antallet af konkurser i 2018 (opdateret)

De nyeste tal for antallet af konkurser viser en kraftig stigning i 2018 i forhold til 2017, som var et år hvor konkurstallet faldt.

Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statitisk var der 19 konkurser i december 2018 inden for landbrug, skovbrug og fiskeri.

Det er syv mere end samme måned året før, og samlet set endte tallet på 178 konkurser i 2018.

Det er dermed 37 procent mere end i 2017, hvor der samlet set var 130 konkurser

I 2016 var der 200 konkurser, og 2018 er altså ikke helt på niveau med 2016.

"Der er tale om en stigning på syv konkurser i forhold til november måned, hvis man ser på tallet for løbende 12 måneder og det giver det mest retvisende billede i forhold til sæsonudsving", kommenterer erhvervsøkonomisk chef hos Seges, Klaus Kaiser.

Han kalder det en fortsættelse af den trend, der var i starten af året og som foreløbig topper her i december.

Dårlige priser og tørke

Det er de dårlige afregningspriser, der primært får skylden for konkurserne. Og sommerens tørke har ikke gjort situationen bedre.

I juni måned hvor der var 20 konkurser - 10 mere end juni 2017 - udtalte Martin Merrild, at det var uungåeligt, at tørken ville komme til at koste flere konkurser i landbruget.

Det har vist sig at holde stik.

"Det er dels de lave svinepriser og dels tørke, som vi kan give skylden, og tørken ser vi for alvor virkningen af i fjerde kvartal", vurderer Klaus Kaiser.

To store jokere

Fremadrettet forventer Klaus Kaiser, at antallet af konkurser vil falde i 2019.

Det kan godt være, vi ikke helt har nået toppen af konkurserne endnu, men det er tæt på. Dels ventes svinepriserne at stige gennem 2019, og dels vil effekten af tørken stilne af, når vi går ind i et nyt vækstår", siger Klaus Kaiser.

"Det vil sige, at vi forventer en bedring i de to store elementer, der har tynget i 2018", siger han.

Samtidig påpeger han dog, at der er to store usikkerhedsmomenter, der kan påvirke billedet i 2019. Dels ligger brexit og lurer, og dels er truslen om afrikansk svinepest reel.

"Hvis vi får en hård brexit, vil det ramme landbruget hårdt, mens en blød brexit vil være at foretrække. Afrikansk svinepest er en anden stor joker i 2019. Hvis bare ét stort producentland i EU bliver ramt, vil det sætte sig på svineprisen, vurderer Klaus Kaiser.

Den største konkurs

Nok den største og mest markante konkurs i 2018 var svineselskabet AC Farming med direktør Jan Rodenberg i spidsen.

Det første selskab blev erklæret konkurs i midten af september og i løbet af de næste måneder fulgte de seks andre selskaber. Dermed er alle selskaber under AC Farming konkurs.

Obs. Der stod tidligere at der var 190 konkurser i 2018, men det var for højt og det rigtige tal er 178 konkurser.

Artiklen er opdateret kl 13.24 med kommentarer fra Klaus Kaiser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle