Nye tal: Svinepest i Danmark vil koste mindst 2 milliarder kroner

Hvis afrikansk svinepest rammer Danmark, vil det som minimum koste 2 mia. kr., hvoraf svineproducenterne vil stå med størstedelen af tabet, viser nye beregninger.

Kommer den opringning, som hele den danske svineindustri frygter mest, bliver regningen stor.
Et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark vil koste minimum 2 mia. kr., hvoraf svineproducenterne vil stå med størstedelen af tabet.

Det viser nye beregninger, som forskere har lavet for Fødesvarestyrelsen. Det skriver AgriWatch.

Dette scenarie er under den forudsætning, at udbruddet er nedkæmpet i løbet af en måned, lyder det fra Sten Mortensen, der er Veterinær udviklingschef hos Fødevarestyrelsen.

"Skal prissedlen være på godt 2 mia. kr. vil det kræve, at tilliden til det danske svinekød hurtigt kommer igen på verdensmarkedet," siger han til AgriWatch og påpeger, at der er tale om en tidshorisont på tre-fire måneder. Han betegner dette som det bedst tænkelige scenarie.

Det kan tage år at genvinde markedsadgang

Sker et udbrud af den afrikanske svinepest blandt vildsvin i Danmark, vil regningen blive en helt anden størrelse, forklarer Sten Mortensen.

Her vil bekæmpelsesarbejdet blive langstrakt, og det kan tage år at genvinde markedsadgangen til en række tredjelandsmarkeder. Tabet her vil være et markant højere milliardbeløb, fortæller han. 

"Man kan sige, at disse scenarier er "best-case", hvor det så hurtigt som muligt lykkes os at udrydde den afrikanske svinepest igen fra Danmark. Hvis det ikke lykkes, så bliver tabene ganske givet større," siger Sten Mortensen og bemærker, at det vil få katastrofale konsekvenser for dansk svineproduktions image.

Det vil særligt være eksporten til tredjeverdens lande, der vil blive berørt. Især det kinesiske marked er sårbart, fordi troværdigheden til fødevaresikkerheden i forvejen er lav i landet.

Samtidig er det et stort eksportmarked for de danske landmænd, forklarer udviklingschefen.

"Vi skal hurtigst muligt have genåbnet det marked, hvilket vil kræve, at vi kan bevise, at det kød, der sendes afsted, ikke indeholder svinepest. Sker det ikke, bliver der en ekstra regning, som vi ikke kan forudsige størrelsen af," siger Sten Mortensen.

Ville miste adgang til lukrativt marked

Med den afrikanske svinepests hærgen i Kina forventes det, at den allerede høje pris for svinekød kun vil fortsætte med at stige. Derfor vil det også være katastrofalt for de danske svineproducenter, hvis de ikke kan eksportere til det kinesiske marked. Nyhedsbureauet Reuters har tidligere citeret flere branchekilder, der vurderede, at Kina har mistet omkring 50 pct. af sine avlsgrise.

"Kina stod ved årets indgang for at producere over halvdelen af alle svin i verden, men har mistet en stor del af bestanden. Det betyder, at det er et lukrativt marked for danske landmænd. Derved er frygten for at blive ramt at den afrikanske svinepest herhjemme også stor," forklarer Sten Mortensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle