Betalt indhold af Syngenta

Nyhed: Gratis app der viser dig det optimale sprøjtetidspunkt og dysevalg

Når du i efteråret skal ud med sprøjten for at bekæmpe græsukrudt, gælder det om at vælge den helt rette dyse til de rette vejrforhold for at minimere afdrift og øge effekten på græsukrudtet. Det rette valg af dyse afhænger i stor grad af de lokale vejrforhold på udbringningstidspunktet. Nye værktøjer kan dog hjælpe dig med at finde det rette sprøjtetidspunkt og valg af dyse. Det giver dig mulighed for at kombinere det gode landmandskab med præcisionsværktøj, når du skal ud at sprøjte.

Det rigtige valg af dyse til de rette forhold er afgørende for dit sprøjteresultat, effekt på græsukrudtet, minimering af afdrift og i sidste ende på udbyttepotentialet i hver enkel mark. 

- Selv små ændringer i sprøjteopsætning og drift kan gøre en betydelig forskel i det opnåede sprøjteresultat, fortæller Mogens Steenholt Mogensen, som er Sales og Field Technician i Syngenta Danmark.

Det kan være udfordrende at finde den helt rette dyse til den specifikke opgave, man står overfor, selvom alle dyser, uanset fabrikant, følger et standardiseret ISO-systemet. Ikke desto mindre er der mange forskellige dysetyper at forholde sig til og vælge imellem. 

- Skal man sprøjte småt ukrudt kan valget falde på enten en mindre kompaktluftinjektionsdyse eller en lowdriftsdyse alt afhængig af, hvilken vandmængde man ønsker, fortæller Mogens Steenholt Mogensen, og fortsætter: 

- Dit valg af hastighed har også indflydelse på størrelsen af din dyse. Mange vælger den lilla 025 lowdriftsdyse, hvis de vil køre under 7-8 km/t og den blå 03, hvis de ønsker at køre lidt hurtigere. Dog skal du holde dig for øje, at vejrforholdene på udbringningstidspunktet også spiller en afgørende rolle for, hvilken dyse der er optimal for dig. Det bedste valg er dyser med 90% afdriftsreduktion.
  
Om efteråret kan det være svært at ramme en dag med vindstille vejr. Her kan man være tvunget til at vælge en dag, der har knap så optimale forhold, hvorfor man skal bruge en grovere dyse, der er mindre overfølsom overfor vind. Her vil det være oplagt at skifte til dyser med en grovere forstøvning – eksempelvis en rød 04 eller en brun 05 dyse og gå op i vandmængde. 

Minimer afdrift af prosulfocarb

Når der sprøjtes med et plantebeskyttelsesmiddel, der indeholder prosulforcarb, skal der anvendes en afdriftsreducerende dyse. 

- Det er et lovkrav, at du anvender en sprøjteteknik og dyse, der sikrer minimum 75% afdriftsreduktion, når du sprøjter med prosulfocarb. Det anbefales dog, at du vælger dyser, som reducerer din sprøjteafdrift med 90% af hensyn til miljø og effekt, fortæller Mogens Steenholt Mogensen og fortsætter: 

- Afdriftsreducerende dyser er inddelt i tre afdriftsklasser med henholdsvis 50%, 75% og 90% afdriftsreduktion. Skal du sikre dig minimum 90% afdriftsreduktion, kan du blandt andet bruge en blåvinklet kompaktinjektionsdyse, f.eks. Lechler IDKT 03 eller en Hardi Minidrift DOU 03. Begge dyser er godkendt til et makstryk på 2 bar.
  
Valget af din dyse, overfor den vejrsituation du står i, er afgørende både for din reducering af afdrift men også for din optimering af din sprøjtning. 

Ny app fra Syngenta kan hjælpe dig med at vælge dyse og optimalt sprøjtetidspunkt

Syngenta har udviklet et nyt hjælpeværktøj - en app kaldet ”Spray Assist”, der bidrager med oplysninger til at kunne træffe den bedste beslutning og skræddersy strategien til din sprøjtning. Ved at indsætte enkelte oplysninger om bedriftens placering og udstyr kombinerer appens algoritmer et væld af forsøgsresultater med vejrdata, afgrøde, vækstfase og behandling. På baggrund af disse data vil den kunne foreslå det optimale sprøjtetidspunkt og valg af dyse omkring behandlingstidspunktet.

Spray Assist-appen kan give dig forslag til det optimale sprøjtevejr, samt hvilken dyse du skal bruge for at opnå det bedste resultat. I appen vises der et sprøjteur med døgnets timer. Herfra kan du vælge det mest optimale sprøjtevindue på dagen og fem dage frem. Appen fortæller dig vejrudsigten, og hvor meget vind der forventes at være. 

- De fleste landmænd ved jo godt, hvornår det er et godt tidspunkt at sprøjte på, og som landmand skal man selvfølgelig altid stole på de erfaringer, man har gjort sig gennem årene, men beslutningen om valget af dyse, er bare blevet mere kompleks over årene. Derfor kan det være en fordel at bruge vores nye hjælpeværktøj, fortæller Mogens Steenholt Mogensen.

Spray Assist kan bruges hele året rundt. Læs mere om appen her: https://www.syngenta.dk/produkthandtering/spray-assist

Syngenta er medlem af Dansk Planteværn.
For advarselssætninger og symboler læs etiketten eller se www.syngenta.dk.

Faktaboks

Gratis download

Spray Assist er gratis at downloade fra App Store eller Google Play.

Læs mere om appen her: https://www.syngenta.dk/produkthandtering/spray-assist

Emneord

sponsoreret , Syngenta , Spay Assist , præcisionsværktøj , sprøjtetidspunkt , dysevalg , planteavl

Fra samme annoncør

Forsiden lige nu