3F: MRSA-risiko skal fjernes for ansatte

Fagforening vil som minimum sikre informationspligt, så ansatte ved om de kan blive smittet med MRSA.

Landbrugsmedarbejdere, der dagligt arbejder med MRSA-inficerede svin, skal ikke i behandling mod bakterien, da de vil blive udsat for smitten på deres arbejde igen bagefter. Sådan hedder det i Sundhedsstyrelsens MRSA-vejledning.

Men det er urimeligt, lyder kritikken fra fagforeningen 3F, hvis Grønne Gruppe repræsenterer ansatte i landbruget.

»Man har ret til at kunne gå på arbejde uden at risikere at blive syg. Det er ikke rimeligt, at man som landbrugsmedarbejder ikke bliver behandlet for MRSA, fordi man risikerer at blive smittet igen. Så må man jo gøre noget for at fjerne den risiko,« siger 3F’s formand for den Grønne Gruppe, Arne Grevsen.

Test af MRSA?

Som minimum mener han, at Fødevareministeriet må åbne op for en langt større informationspligt. Ifølge Arbejdstilsynet skal landmændene oplyse deres medarbejdere om, hvordan de undgår at blive smittet, hvis svinene på farmen er inficeret med MRSA-bakterier.

Det giver imidlertid ingen garanti for, at medarbejderne bliver informeret om smitterisikoen, når landmændene ikke er forpligtet til overhovedet at teste, hvorvidt deres svinebesætning har MRSA.

»Det er for dårligt, at det alene er op til landmanden at bestemme, om han vil undersøge risikoen for MRSA-smitte i sin besætning. Der er med garanti en ukrainsk landbrugsmedarbejder, som har båret bakterien med sig hjem til sin familie og hjemland uden overhovedet at vide, at han var smittet,« siger Arne Grevsen.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har gang på gang afvist, at Fødevarestyrelsen skulle screene samtlige danske svinefarme for bakterien, til trods for, at landets førende smitte-eksperter anbefaler det. I stedet har styrelsen igangsat en stikprøve af to procent af farmene for at danne sig et overblik over udbredelsen af bakterien.

Fødevareministeriet oplyser derudover i et skriftligt svar til Folketingets fødevareudvalg, at ministeriet ikke laver oplysningskampagner eller har kontakt til udlandet om risikoen for at blive smittet med svine-MRSA i den danske svineproduktion.

»De løber væk fra problemet, og det er for ringe. Det kan godt ske, at ministeren ikke ved, hvad han skal stille op for at slippe af med MRSA. Men de bliver nødt til at tilbyde en bedre sikkerhed for landbrugsmedarbejderne, der bliver udsat for smitten,« lyder reaktionen fra 3F’s gruppeformand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle