Dyrlæger: Smertegrænsen er nået for Fødevarekontrollen

Den ny finanslov vil spare 157 mio. kr. på fødevarevarekontrollen i forhold til 2013. Det har konsekvenser, advarer Den Danske Dyrlægeforening.

I regeringens finanslov for 2015 lægges der for fødevarekontrollen op til besparelser på 157 millioner kroner i forhold til 2013. Og nu er smertegrænsen nået, for det har konsekvenser, påpeger Den Danske Dyrlægeforening.

»Med en sådan disposition virker det som om, at verdenen går fuldstændigt hen over hovedet på de ansvarlige regeringspolitikere,« siger Den Danske Dyrlægeforenings formand, Carsten Jensen.

Efter en række alvorlige fødevaresager med blandt andet listeria er konklusionen fra foreningen, at nu er effektiviseringsskruen – - ikke mindst i Fødevarestyrelsen -–strammet så hårdt, at det i kritisabel grad har konsekvenser for kvaliteten af det daglige arbejde.

»Der er igennem flere år fjernet ressourcer fra fødevarekontrollens område, og det betyder, at de tilbageværende medarbejdere skal løbe stærkere og stærkere. Ud over at det skaber stress og dårligt arbejdsklima, genererer det også fejl.

Det siger sig selv, at når medarbejderne løbende skal håndtere flere og flere sager under stigende tidspres, så vil der ske fejl. Og nogle af disse kan være fatale, som da en ledende medarbejder i Fødevarestyrelsen traf forkerte valg i den aktuelle sag om listeria.

Alene inden for Fødevarestyrelsen er antallet af medarbejdere reduceret med næsten 20 procent på seks år, og ser man på antallet af dyrlæger i samme periode, er reduktionen på over 20 procent.

Det siger sig selv, at så voldsomme reduktioner i medarbejderstaben vil have konsekvenser på kvaliteten af det udførte arbejde,« siger Carsten Jensen, der pointerer, at arbejdets omfang heller ikke er faldet i samme periode, men har været støt stigende.

Den Danske Dyrlægeforening finder det utidigt, at i en tid med overvældende mange dokumenterede problemer med fødevaresikkerheden, skrues der fortsat ned på bevillingerne til fødevarekontrollen – oven i købet på et område, der i en årrække har været underlagt massive ressourcemæssige reduktioner.

»Vi har været heldige i en periode, hvor vi har været forskånet for fødevareskandaler, men nu betaler vi prisen for tidligere reduktioner i fødevarekontrollens ressourcer. Det kan kun gå for langsomt at rette op på det,« siger Carsten Jensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle