Nystartet landmand kører halmballer hjem på gammel ladbil

Hans Have høster for første gang på Kastanjegården i Helsinge, efter at have overtaget drømmeejendommen sidste år. Han bruger sin gamle VW Transporter fra '85 til at få høet i hus.

Hans Have går rundt i en konstant lykkerus. Han har netop kørt sit sidste læs halm hjem på sin bedrift Kastanjegården ved Helsinge i Nordsjælland.

Det er Hans Haves første høst på Kastanjegården, og selv ikke det dårlige udbytte kan få hans humør ned.

"Jeg kommer ud af en landbrugsfamilie, og landbruget har altid været en stor del af min families historie. Jeg fandt drømmeejendommen her og overtog den i oktober. Det har været fantastisk at høste første gang, men det er også sørgeligt, at der ikke er kommet mere udbytte ud af det", fortæller Hans Have.

Hans Have er flyttet med sin hustru Anne Mette og sin søn Mads på halvandet år ud på Kastanjegården.

Og hele familien har hjulpet til med at høste de små ni hektar, som følger med til hobbylandbruget. Alt korn og halm bruges til familiens Hereford besætning.

Læssede halm i sin bil

I går skulle den lille familie læsse 2,5 hektar vårbyghalm op på loftet. Det havde været en lang og travl dag, så kørslen skulle derfor tænkes lidt alternativt, for at dagen ikke blev endnu længere.

"For at nå det hele hurtigst muligt, delte vi os op. Anne Mette begyndte på aftensmaden med Mads, og jeg tog i marken for at hente baller hjem. Målet var at få så mange baller med som muligt. Og der var det smart at bruge min gamle VW Transporter fra 1985", fortæller Hans Have.

Ladbilen er Hans Haves og blev købte tilbage hans studietid, hvor den var billig at køre med. Han har flere gange tænkt sig at skille sig af med den, men det blev aldrig gjort.

Nu fungerer den godt, når man lige skal forbi foderstoffen, eller når han kører rundt på sit arbejde som produktionsleder på Rokkedysse Bær i Værløse. Og nu bliver den også brugt til at hente halmballer i.

"Der kunne være 65 baller på den. Og jeg kunne køre hjem og få aftensmad. Efter maden hjalp Anne Mette med at få halmen på loftet, mens Mads sad i transporteren, som der blev brugt som babysitter", fortæller Hans Have.

Ser frem til at være en lille familie på gården

Hans Have husker fra sin egen barndom høsten og opvæksten på et landbrug. Han glæder sig over, at han nu kan give de samme minder til sin søn Mads. Faktisk har Hans Have et billede fra sin barndom, hvor han i samme alder som sin søn Mads, står sammen med sin bedstefar efter endt høst.

"Normalt er Mads god til at spise. Men her ved høsten oplevede vi, at han slet ikke ville spise aftensmad, for han skulle bare ud og høste igen og være med til det hele", fortæller Hans Have og tilføjer:

"Vi kan bruge meget tid udenfor på jorden og hos dyrene. Det giver en helt anden opdragelse. Vi har ikke et barn, som sidder foran en ipad hele tiden".

Hans Have deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle