Nystartet og allerede i pelsavlens superliga

Det er gået hurtigt for de to unge, nystartede pelsavlere fra Bjergby ved Hjørring.

En halv time inde i auktionen sættes bundtet med auktionens bedste skind til salg. Hammeren rammer bordet ved 690 kr. for hver af de 31 skind i det eftertragtede bundt, der i avlerkredse går under navnet ’toplottet’.

At have et skind med i toplottet er en af de højeste anerkendelser af, at man kan sit kram som pelsavler: At lave skind der både har kvalitet og størrelse til at give toppris.

Det svarer nogenlunde til at spille med i Superligaen. Og det gør Jimmy og Bianca Østergaard Bering allerede.

For et af skindene i toplottet er deres. Selvom det kun er godt et år siden, de startede som chinchilla-avlere. Og selvom det er første gang nogensinde, de har skind med på auktionen i Glostrup hos Kopenhagen Fur.

»Det er en drøm, der går i opfyldelse. Helt fra starten har vores mål været at være med i toppen. Men at det skulle lykkes allerede på vores første auktion er fantastisk,« siger Jimmy Østergaard Bering.

Sammen med sin kone, Bianca, startede han Bering Chinchilla for kun godt et år siden. Med 800 avlstæver er farmen en af Danmarks største.

Det økonomiske nulpunkt for deres farm ligger på 300 kr. pr. skind uden fejl, de såkaldt regulære skind. Og med en pris på den foregående auktion på 350 kr. for regulære skind, ser det egentlig helt fornuftigt ud.

»Men vi var blevet stillet i udsigt, at priserne kunne falde her på januar-auktionen. Og lige præcis her i starten, hvor vi har mange udgifter og næsten ingen indtægter, er skindprisen ret afgørende for os,« siger Bianca Østergaard Bering.

Skind med fejl

Og som en yderligere usikkerhed var de skind, Jimmy og Bianca satte til salg, de første, de nogensinde har pelset. Derfor var der relativt mange skind med fejl. For chinchillaskind er meget følsomme under pelsningen - langt mere end minkskind. Der kan let opstå skader, som trækker prisen ned.

»Kommer man for eksempel til at trykke skindene lidt for hårdt med fingerspidserne, risikerer man, at hårene falder af. I stedet skal man holde dem fast med hele håndfladen,« forklarer Bianca.

Men helt galt gik det ikke. Slet ikke. For prisen landede på 398 kr. for regulære, fejlfri skind og 224 kr. for skind med fejl. I gennemsnit.

Og selvom Jimmy og Bianca havde relativt mange skind med fejl, fik de i gennemsnit 411 kr. for deres skind.

Han glæder sig også over et par andre små succeser, som allerede er kommet i hus. Og som har bidraget med indtægter til farmen.

I efteråret fik de kontakt til avlere i Litauen og Polen, og begge kontakter resulterede i salg af avlsdyr. Et vognlæs til hver avler.

Og det seneste år har de hver uge haft besøg af nysgerrige på farmen - både avlere der er i gang, og nogle der tænker på at starte.

”Vi har haft et-to besøg om ugen. For os er det en vigtig opgave at tage godt imod nysgerrige gæster. For der er brug for flere chinchilla-avlere, så vi kan få lavet endnu flere skind og dermed sætte større bundter med ens skind til salg på auktionen. Det vil øge prisen på skindene, når opkøberne kan købe mange ens skind,” siger Bianca Østergaard Bering.

Hjemme på farmen i Bjergby ved Hjørring handler det nu især om at trimme og forfine arbejdsgangene. Jimmy Østergaard Bering har arbejdet ti år på en større svinefarm, og derfra har han mange ideer til, hvordan det daglige arbejde kan gøres smartere.

Blandt andet arbejder de sammen med et it-firma om et edb-program til at optimere avlsarbejdet, hvor hvert dyr har en stregkode, og man i stalden kan taste data ind på en håndholdt terminal og overføre dem direkte til pc.

»Der er mange ting i chinchilla-avlen, som kan sættes mere i system, og hvor der kan spares både tid og penge,« siger han.

Ny og større foderskål

Et eksempel er den traditionelle foderskål, der kun kan indeholde foder til et døgn, og hvor chinchillaen let kan grave i foderet, så det kommer ud og bliver spildt.

Derfor har de konstrueret og sat en automat i produktion, der kan indeholde foder til to døgn, og hvor spildet samtidig er minimeret. Den egner sig også til avlshunner, der sidder med store kuld og kan tømme den normale lille foderskål på få timer.

»Vi fremstiller også automaten i rustfrit stål, så den ikke ruster, og rustfarven ikke sætter sig i dyrenes pels. De første foderskåle, vi satte op i avlsdyrstalden, hvor der er højt ammoniakindhold i luften, var allerede rustne efter et år, selvom de var galvaniserede. Dem skal vi selv have udskiftet så hurtigt som muligt,« fortæller Jimmy.

Webshop på vej

Et andet eksempel er, at man selv skal blande sand og svampemiddel til chinchillaernes sandkasser. Når man har gjort det til 2.000 dyr, er man ved at være godt træt af at måle sand og svampemiddel op til hvert bur. Derfor er de begyndt at importere færdigblandet sand.

»Vi har flere ting på vej og sælger nu alle de typer inventar, der er brug for i chinchilla-avlen. Et af vores næste projekter bliver at lave en web-shop, hvor man kan se billeder, specifikationer og priser på alle tingene,« siger Bianca.

Også i selve avlen er der udvikling på vej hos Bering Chinchilla. Fremover skal en større del af dyrene være lyse mutationer.

»Vi startede med én violet hun og én han. Nu har vi 30 hunner og fire hanner, og planen er, at vi skal øger andelen af violet lidt efter lidt,« forklarer Jimmy Bering Østergaard.

Faktaboks

Bering Chinchilla

  • Hunner: 750 standard grå, 30 violet, 4 Wilson, 2 Black velvet, 2 Black pearl, 1 beige, 1 Blue Diamond
  • Hanner: 100 standard grå, 4 violet, 1 Black pearl, 1 Blue daimond og 1 Wilson
  • 1,95 levendefødte pr. kuld
  • 2,4 fravæennede pr. årshun

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle