Nyt anlæg kan fylde dansk biogas på flasker - og tysk tankkæde står klar til at aftage

Bigadan har fredag sat strøm til et nyt såkaldt kryogen-anlæg, der via ekstrem nedkøling skal producere flydende biometan og biogen CO2 – mulige komponenter i den grønne omstilling. Der er kunder, men de er i Tyskland.

Store kompressorer, et avanceret fletværk af galvaniserede og nogle steder frostbeklædte rør samt meterhøje tanke skal fremover danne rammen om produktionen flydende biometan og biogen CO2 i Horsens.

Fredag indviede biogaskoncernen Bigadan nemlig sit første såkaldte kryogen-anlæg, der via en ekstrem nedkølingsproces gør den luftbårne biogas flydende.

Det nye anlæg ligger i tilknytning til Horsens Bioenergi og er det første af en række planlagte anlæg i Bigadan-koncernen, fortæller administrerende direktør Henrik V. Laursen, mens han viser frem på anlægget i Horsens.

- Potentialet er, at vi kan få biometanen flydende og med stor energitæthed. Det gør det muligt at anvende den steder, hvor man ikke har adgang til eksisterende energinet som el og gas som for eksempel i transportsektoren, siger han.

Gas-køretøjerne findes

Det er med andre ord her og nu muligt at foretage en grøn omstilling af transportsektoren ifølge Henrik V. Laursen.

- Biometanen er en grøn gas. Og teknologierne findes. Man kan købe lastbiler og udstyr, der kan anvende gassen, siger han.

Flydende biometan

Biometan bliver anset som et CO2-neutralt brændstof, når den laves på husdyrgødning, bioaffald og halm.

Der skal cirka 75 køer til at holde en lastbil kørende om året.

Flydende biometan giver lastbiler en stor rækkevidde på op mod 2.000 km per optankning.

Kilde: Bigadan

Henrik V. Laursen står foran anlægget, mens han fortæller. Han peger ud på en lille tankstation, der er bygget ved siden af anlægget. Herfra vil være muligt at fylde den flydende grønne gas direkte på biometan-drevne køretøjer.

- Med biometanen vil vi fra i dag kunne steppe op og foretage en reel grøn omstilling af den tunge transport, siger Henrik V. Laursen.

Han ønsker dog ikke at blande sig i den verserende debat om en kilometerafgift i transportsektoren, men siger alligevel:

- Men hvis man vil reducere CO2-udledningen, er det realistisk at gøre det på denne måde, siger han.

Det bliver imidlertid ikke i første omgang Danmark, der får gavn af produkterne fra det nye anlæg i Horsens. Lige nu er markedet i Tyskland på grund af en anden incitamentsstruktur. Derfor bliver det den tyske tankstationskæde ViGo Bioenergy, der skal aftage Bigadans flydende biometan til kædens 24 gastankanlæg.

- Markedet er drevet af, at nogen skal ville det, for vi kan ikke konkurrere med fossilt brændstof. Enten skal man beskatte brug af fossile brændstoffer, eller også skal man skabe andre incitamentsstrukturer, der fremmer anvendelsen af de grønne brændsler. Og det er man bedre til i både Tyskland og Sverige, og det kan da godt ærgre mig en smule som dansker, siger Henrik V. Laursen.


Inde i hallen sørger store kompressorer for at nedkøle biogassen til henholdsvis flydende biometan og biogen CO2, der i første omgang oplagres i tårnene uden for bygningen.

Grøn CO2 på flaske

Det nye anlæg i Horsens komme ikke bare til at producere flydende biometan, men også flydende såkaldt biogen CO2. Biogas består nemlig af cirka 60 procent biometan og 40 procent CO2. Netop den biogene CO2 ventes på længere sigt at kunne blive en vigtig komponent sammen med brint i udviklingen af grønne brændstoffer i en kombination med den brint, der skal komme fra Power-to-X-anlæg.

Markedet for grøn CO2 er dog stadig i sin vorden, så i første omgang bliver det Nippon Gases, der i dag blandt andet producerer, sælger og distribuerer industrigasser og levnedsmiddelgasser, som aftager den biogene CO2 fra anlægget.


Administrerende direktør Henrik V. Laursen fra Bigadan foran det nye anlæg i Horsens, hvor biogas via ekstrem nedkøling bliver flydende.

Juster iblandingskravet

- Der er ikke noget reelt marked for biogen CO2 lige nu – det er det korte svar. Men vi er i kontakt med nogle aktører, og kan vi nå til enighed, så ja. Derfor er vi lige nu tvunget til at sælge det på det eksisterende marked for industrigasser, siger Henrik V. Laursen.

Han understreger, at produktionen af den flydende biogene CO2 stadigvæk er en god forretning.

- Når vi hiver det ud af biogassen og gør CO2en flydende, så tæller det som en CO2-reduktion, der gør vores biometan endnu mere værdifuld. Den store gevinst er derfor lige nu, at vi så at sige sælger CO2-reduktionen ind i transportsektoren sammen med den flydende biometan, siger han.

Henrik V. Laursen håber, at vi fra dansk side kommer med på vognen og rent faktisk udnytter de muligheder for grøn energi, som de nye anlæg i Danmark kan levere.

- Skru på iblandingskravet som i vores nabolande. Så enkelt er det faktisk at komme i gang, siger han.


Ved siden af det nye kryogen-anlæg er det muligt at tanke flydende biometan, hvilket naturligvis kræver de rette motorer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle