Nyt dansk svine-genetikselskab er klar til at udfordre DanBred

Danish Pig Genetics P/S blev dannet i sidste uge og bliver bl.a. en konkurrent til DanBred. Mads Kring fra Avlscenter Rønshauge er udpeget som ny formand.

Hvor ser I jer i landskabet for svinegenetik-selskaber?

Ambitionen er at være et af de mest effektive og førende avlsselskaber world wide. Globalt er vi fra starten i top 5-6 målt på størrelse, men der vil i de næste ti år ske en kæmpe konsolidering, og for os er det et must at være med blandt de store.

Hvad får dig til at tro, at I kan det?

Vores setup er utroligt effektiv og med en meget høj grad af kundefokus. Vi kan hurtigt agere, hvis markedet kræver det, vi har en stor kundekontakt, og så består selskabet af partnere, som ikke blot er leverandører, men har indflydelse på genetikkens udvikling, selskabets aktiviteter, deres egen virksomhed og den kommercielle del. Samtidig har vi indledt et samarbejde med Roslin Technologies, der er blandt de mest førende og anerkendte inden for genetik, genomisk selektion og bioteknologi verden over. Vi er allerede sammen med Roslin i gang med at foretage en revision af de avlsmål, vi hidtil har arbejdet ud fra. Og i løbet af det næste halve til hele år kommer vi med en række nye tiltag, der vil gavne vores kunder.

Har partnerne bag selskabet mistet markedsandele efter opsplitningen i DanBred?

Nej, vi har ikke mærket en mindre efterspørgsel. Flere partnere har derimod udvidet deres produktion for at efterleve den stigende efterspørgsel, så det er rigtig positivt og for mig et tegn på, at der er opbakning til vores forretningsmodel. Vi ser et stort fremadrettet potentiale, fordi der er flere områder i verden, hvor der mangler højproduktive avlsdyr. Vi mærker vækst på flere markeder i Europa og retter også vores opmærksomhed mod Rusland og Asien samt Nord- og Sydamerika.

Det nye selskab er et udtryk for, at I ikke kunne finde sammen om et nyt DanBred. Hvornår stod det klart for dig, at den nye DanBred-konstruktion ville føre til et opbrud?

Meget tidligt i processen. Der blev fremlagt en forretningsplan, hvor vores vigtigste aktiver - avlsdyrene - overgik til L&F sammen med kunderelationerne, som vi har investeret store summer i, prissætning og kunder skulle samme vej, og vi ville blive efterladt som licens-producenter. De forhold var helt afgørende fundamenter for vores forretning, som blev frataget os, hvis vi indgik i konstruktionen. Det kunne vi ikke se for os selv eller for vores kunders skyld.

Kan du forstå kritikken mod jer om, at I har taget genetik, som er opbygget af et fællesskab gennem mange år?

Nej slet ikke. Vi skal huske på, at vi blev opsagt af L&F. Det var ikke os, der ønskede at ændre på det tidligere DanAvl-system. Resultatet kender vi, og nu har vi etableret Danish Genetics som naturlig konsekvens heraf, hvor partnerne nu har direkte indflydelse på forretningsmodellen og den genetiske udvikling.

Kan I gå ned i pris på avlsdyr, nu I ikke skal betale en genafgift som i DanBred-systemet?

Vores udviklingsbidrag, der svarer til genafgiften, er på samme niveau som i det tidligere DanAvl-system, men vi vil anvende en langt større andel af bidraget til direkte genetisk udvikling for at sikre, at vi kan nå vores ambition om at blive førende på genetikken.

Ser du en mulighed for, at I og DanBred finder sammen igen?

Den omfattende proces over de seneste to år har vist, at vi er så forskellige i forretningstilgang og genetisk setup, at Danish Pig Genetics er et symbol på, at vi ikke kunne se os selv i et monopol. Vi har derfor ønsket at sikre fri konkurrence inden for salg og udvikling af dansk genetik, så en fremtidig sammenlægning synes for mig at være urealistisk.

Faktaboks

Mads Kring

  • Nyvalgt formand for Danish Pig Genetics P/S, der har 25 partnere og ejere, som ikke kunne se sig selv i den nye DanBred-konstruktion.
  • Ejer Avlscenter Rønshauge A/S sammen med sin far, Per Kring.
  • Avlscenteret er blandt landets største med 2.500 renracede søer inden for Duroc, Landrace og Yorkshire.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle