Nyt firma satser på sikkerheden i landbrugsrobotter

Nystiftet firma vil udvikle sikkerhedssoftware til landbrugsrobotter. Målet er at gøre maskinerne 100 procent autonome.

Selvkørende robotter og maskiner vinder frem i landbruget, men ofte kræver det moderne og halvintelligente udstyr stadig operatører kød og blod, der holder et vågent øje med maskinerne.

I løbet af de kommende år vil vi imidlertid begynde at se flere maskiner, der bliver 100 procent autonome.

Det vurderer Tommy Ertbølle Madsen, der er en af de tre stiftere af virksomheden AgriRobot ApS. Virksomheden kommer netop til at specialisere sig i sikkerhedssoftware til landbrugsrobotter.

Skal opdage forhindringer

Målet er at udvikle software,  som kan detektere forhindringer og sikre, at robotterne forbliver på markerne.

 "Det er en stor opgave og slet ikke trivielt i landbrugssammenhæng", siger Tommy Ertbølle Madsen.

"En robot består af autostyring baseret på en rute og informationer fra ‘skyen’, men også et sikkerhedssystem, der gør, at den kan agere i omgivelserne og ikke kolliderer med noget. I nogle situationer er det mere simpelt - eksempelvis på pløjemark - men på en mark, hvor afgrøderne vokser, bliver det mere vanskeligt eksempelvis at se, hvis der ligger en person skjult", siger han.

Bag AgriRobot står Tommy Ertbølle Madsen, Henrik Lynge Jacobsen og Martin Falk Jensen. De har alle tre en fortid hos producenter af landbrugsmaskiner.

ERfaring med selvkørende maskiner

Henrik Lynge Jacobsen har arbejdet hos Kongskilde og kommer til at stå for den kommercielle del i AgriRobot. Tommy Ertbølle Madsen har arbejdet med computer vision og robotter i de seneste 20 år hos bl.a Claas og AgJunction i USA. Martin Falk Jensen har ligeledes en fortid med nye teknologier hos Claas.
 
Udfordringerne på markerne og i landbruget er nogle andre, end dem man ser med selvkørende biler, selv om det vil være nogle af de samme sensorteknologier, der skal bruges.
 
"Vores opgave bliver at tage fat i hver enkelt maskine og sikkerhedsvurdere den. Det vil være meget forskelligt fra den ene maskine til den anden, hvor sensorer og andet udstyr skal placeres. Det arbejde vil ske sammen med bl.a. maskinfabrikanterne - vi kommer ikke selv til producere maskiner", siger Tommy Ertbølle Madsen.

savner standarder

Flere og flere selvkørende maskiner dukker i disse år op på markedet. For få dage siden præsenterede Horsch f.eks. sit bud på en selvkørende såmaskine, men som Philipp Horsch bemærkede i et tweet, så kræver maskinen, at der står en mand inden for en radius af 600 meter og holder øje.

 


 
En af de store udfordringer med selvkørende robotter i landbruget er nemlig stadigvæk manglen på sikkerhedsstandarder. Men også på den front sker der noget. Tommy Ertbølle Madsen sidder med i et udvalg under den europæiske organisation CEMA (European Agricultural Machinery), hvor der arbejdes på nye standarder.  Han vurderer, at vi inden for de næste 1-2 år vil se et gennembrud med sikkerhedssystemer baseret på nye standarder.
 
"Det er ikke så superkomplekst i landbruget, som det er med selvkørende biler. Men marker er en speciel størrelse, så det er ikke helt trivielt, og vi kan ikke bare kopiere, hvad der foregår i bilindustrien", siger han.

 

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle