Nyt formodet ulveangreb på kalv og moder: ”Det er en udfordring, men jeg vinder”

Lørdag formiddag fandt hobbyavler Jacob Nielsen ved Vendsyssel et forben og efterfølgende en ædt kalv bag et hegn på sin ejendom. Nu har han indkøbt fem kilometer hegn for at skærme mod ulve.

Fredag aften gik hobbyavler Jacob Nielsen sin vante runde hos sine dyr– fire køer, fire kalve og tre ungdyr af racen Galloway, som hovedsageligt bruges til naturpleje – og konstaterede på marken, hvor de græssede, at alt var, som det skulle være.

Næste formiddag var dyrene kommet retur til ejendommen, men den ene af køerne haltede på det ene ben, og hun manglede sin kalv.

”Jeg ledte først efter den, men gik så hjem. Men jeg havde en uro i kroppen som om, at der var noget galt. Så gik jeg en tur rundt i hegnet og fandt et spor i græsset, hvor det så ud som om, at noget var blevet trukket væk under hegnet”, siger han til landbrugsavisen.dk.

Jacob Nielsen fulgte efterfølgende sporet og fandt pludselig et lille forben, der var rykket af den forsvundne kalv.

”Lidt længere henne fandt jeg så kadaveret med bagbenene og rygsøjlen stående opad, mens ribbenene var ædt. Det var ikke noget, jeg havde prøvet før,” siger han.

”Jeg er overbevist om, at det er en ulv, der står bag. Jeg var godt klar over, at ulven var kommet helt herop, for jeg har set sporene af den i sneen henover vinteren. Det var tydeligt, at det ikke bare var en stor schæferhund”.

Dyret ligger i fryseren

Jacob Nielsen bor ved Tårs ved Vendsyssel, og angrebet på hans kalv fandt sted blot 300 meter fra hans ejendom.

Umiddelbart efter fundet af kadaveret dokumenterede Jacob Nielsen angrebet med billeder. Derefter søgte han hjælp til det videre forløb på Facebook og fandt til sidst et nummer på en kontaktperson i Naturstyrelsen.

Men da Naturstyrelsen ikke har tid til at komme forbi for at tage prøver før torsdag i indeværende uge, så har Jacob Nielsen, iført plastichandsker, pakket kadaveret ind i plastic og lagt det i fryseren.

Her afventer det en DNA-prøve for at fastslå, om det reelt er en ulv, der har taget hans kalv.

”Det er jo skræmmende, hvis det rent faktisk er en ulv, der har taget dyret. Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring, men det er en udfordring, jeg har tænkt mig at vinde”, lyder det fra den stålsatte hobbyavler, der efterfølgende har købt fem kilometer hegn, som skal hegne en del af jorden af for mulige ulve.

”Det koster mig en hel del penge, og det er jo ærgerligt for en hobbyavler som mig. Men jeg gider ikke bare vente på, at flere af mine dyr skal forsvinde”, siger Jacob Nielsen.

Strider imod idealet om fritgående dyr

Jacob Nielsen ærgrer sig dog mest over, at han med indhegningen nu må gå på kompromis med sin drøm om at have dyr gående ude så meget som muligt.

”Det er en skam, for Galloway er naturplejedyr, og de skal ikke hegnes af. De spiser eksempelvis en del af grøden ved den nærliggende bæk, og selvom jeg ikke i første omgang hegner bækken af, så kan det jo blive et problem, der gør, at jeg på sigt bliver nødt til at hegne det af”, siger han.

”I bund og grund vil vi ikke have hegn på ejendommen, men det er jo så blevet nødvendigt nu”.
Som en yderligere foranstaltning ændrer Jacob Nielsen nu også måden, hvorpå hans køer føder kalvene. Hidtil har de gjort det på græs.

Men nu tager han sine forholdsregler og lader køerne føde indenfor. Kalvene bliver så inden døre, indtil de er blevet lidt større og ældre og lukkes så ud, når de forhåbentlig har fået en størrelse og kræfter til at hjælpe sig selv, hvis der kommer et rovdyr.

Den afdøde kalvs mor halter stadig på benet efter episoden, og det har nu også ført til, at Jacob Nielsen har bestilt en slagtning af dyret.

”Jeg vil ikke gå og se på, at mine dyr lider. Det går simpelthen ikke”, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle