Nyt forslag fra banker: Pris på lån skal afhænge af CO2-aftryk

Nyt forslag til en mere bæredygtig finanssektor kan også få store konsekvenser for landmænd.

Den danske finanssektor vil være mere bæredygtig - og det vil også få betydning for de danske landmænd.

Det viser et nyt udspil fra en arbejdsgruppe, som den danske finanssektor, samlet under brancheforeningen Finans Danmark, mandag har fremlagt.

To af de tyve punkter, som arbejdsgruppen, der blandt andet har talt Anders Eldrup, tidligere direktør i Dong Energy (nu Ørsted),  handler direkte om landbruget.

”Vores anbefalinger understreger, hvad der skal til både i sektoren selv, i andre sektorer, og hvordan myndighederne skal bakke op. Vi opfordrer den finansielle sektor til blandt andet at kortlægge CO2-aftrykket i deres udlån og investeringer og sætte mål for, hvordan det skal reduceres. Det er er meget ambitiøst – også i et internationalt perspektiv. Ikke mindst, fordi der er ingen, der har prøvet det før", udtaler Anders Eldrup, der var formand for arbejdsgruppen.

I de tyve anbefalinger foreslås det pengeinstitutterne, at bankerne fremover skal sætte sig direkte mål for, hvordan de via deres udlån vil reducere CO2 og at de årligt skal rapportere om deres fremgang.

Skal tale bæredygtighed med landmandskunderne

Derudover fremgår det af punkt 16 og 17, at der skal være øget fokus på finansiering af bæredygtig landbrugsdrift.

Punkt 16 lyder:

"Forum anbefaler, at den finansielle sektor fremmer transformationen til bæredygtig landbrugsdrift og har øget fokus på bæredygtige investeringsplaner i dialogen med landmændene".

Samtidig opfordrer gruppen til, at der prioriteres offentlige midler fra regeringens side, så man sammen med private midler kan finansiere de nødvendige investeringer.

"Det kan bidrage til en hurtigere udbredelse af en bæredygtig udvikling i landbruget, hvor nogle landbrug er i en finansiel situation, der ellers kan gøre det svært at finansiere investeringerne i ny teknologier og metoder", lyder det.

Samtidig skal der udvikles langt bedre målemetoder i landbruget, peger arbejdsgruppen på i punkt 17:

"Forum opfordrer den samlede fødevaresektor til sammen med andre relevante aktører at bygge videre på de nye metoder til måling af bæredygtighed i landbruget og på tværs af fødevaresektorens værdikæder, som er under hastigudvikling i Danmark, så de også kan finde anvendelse, når det gælder klassifikation af bæredygtige aktiviteter i den finansielle sektor både i EU og globalt".

"Vi skal ændre på, hvad der lånes ud til"

For adm. direktør i Finans Danmark Ulrik Nødgaard ser flere store muligheder - men goså et stort arbejde forude, når det gælder om at få implementeret de nye anbefalinger blandt de over 100 medlemmer af brancheorganisationen:

"Der er ingen tvivl om, at den bæredygtige omstilling er fremtiden. Både for samfundet og for erhvervslivet. Men det betyder også, at vi skal ændre på, hvad der bliver lånt ud til, og hvad der investeres i", udtaler han.

”Der er et stort arbejde forude. Vi skal gøre det muligt for vores medlemmer at kategorisere deres aktiviteter. Og vi skal gøre det klart for vores kunder og investorer, hvilke låne- og investeringsprodukter der er grønne, så de selv har mulighed for at foretage et grønnere valg,” siger Ulrik Nødgaard, og fortsætter:

”Vi skal lave en køreplan for, hvordan vi gennemfører anbefalingerne. Det arbejde går i gang i morgen.”

Se alle 20 anbefalinger fra forummet her.

Faktaboks

Forum for Bæredygtig Finans

Finans Danmark, der er bankernes brancheorganisation, har haft nedsat en arbejdsgruppe med navnet Forum for Bæredygtig Finans. Den har set på, hvordan finanssektoren gennem investeringer kan bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Arbejdet har ført til i alt 20 anbefalinger.

Den tidligere direktør i det daværende Dong Anders Eldrup er formand for arbejdsgruppen.

Arbejdsgruppen består desuden af bankfolk, eksperter og folk fra organisationer som WWF og Danmarks Grønne Investeringsfond.

Kilde: Finans Danmark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle