Nyt lodsejer-initiativ mod Baltic Pipe

De 12 foreninger nåede ikke langt nok, mener en gruppe landmænd i "Stenderuphalvøen-Initiativet". De forsøger nu at samle opbakning til en ny tørn med Energinet.

Et nyt landmandsinitiativ skal nu lodde, om der er interesse blandt lodsejere for at tage en ny armlægning med Energinet om gasledningen Baltic Pipe.

Det fremgår af et brev, som en gruppe landmænd på Stenderuphalvøen ved Lillebælt fredag rundsendte til ca. 500 lodsejere, der bliver berørt af projektet.

Landmændene, som kalder sig ’Stenderuphalvøen-Initiativet’, mener ikke, at de 12 foreninger, der i over et år har forhandlet med Energinet for at sikre lodsejernes interesser, er nået langt nok.

"Allerhelst så vi hele projektet droppet. Men som minimum ønsker vi sikkerhed for, at vi holdes skadesløse, f.eks. hvis gasledningen skal graves op efter mange år", siger Anker Bruhn, der er en af initiativtagerne, og som selv skal lægge jord til den store gasledning over en kilometer.

Erstatning

De 12 foreninger, som i over et år har arbejdet for at sikre lodsejernes interesser i Baltic Pipe-projektet, fremlagde for nogle uger siden en folder om vilkårene for gasledningen, som lodsejere kan støtte sig til.

Her er en række forhold om strukturskader afklaret foruden kompensation for administration og dokumentation. Men foreningerne måtte opgive at komme i mål med et fælles niveau for erstatninger.

Derfor mener Stenderup-gruppen, at der bør kæmpes videre, både for at anfægte selve lovligheden af Baltic Pipe og for mere konkrete indrømmelser fra Energinet om erstatninger.

Håber på ny regering

Gruppen håber, at den nye regering og en ny minister - socialdemokraten Dan Jørgensen er ny Klima-, energi- og forsyningsminister - kan udvirke en opblødning i spørgsmålet om erstatning.

"Jeg vil gerne være helt sikker på, at vi og vore efterkommere ikke kommer til at hænge på regningen, hvis den gasledning skal graves op på et tidspunkt om mange år", siger Anker Bruhn.

Overtager advokat

Hvis Stenderuphalvøen-initiativet får opbakning, er det planen at samarbejde med advokat Søren Nørgaard Sørensen, som hidtil har arbejdet for de 12 foreninger.

Det hele afhænger dog af, om der kan samles moralsk og økonomisk opbakning hos lodsejere. Det søges nu afklaret med brevet.

Faktaboks

Lovlighed og erstatning

  • Det vil »Stenderuphalvøen-initiativet«:
  • Undersøge selve lovligheden af gasledningen. Tilgodeser den reelt ’almenvellet’, som er et krav iflg. Grundloven.
  • (De anslåede besparelser for gasforbrugerne er på 140 kr. årligt.)
  • Tilvejebringe et ’ordentligt grundlag for og sikring af, at hver enkelt lodsejer får den rette erstatning’.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle