Nyt mål: Danish Crowns kød skal være klimaneutralt i 2050

Landmænd og slagteri skal i ny målsætning halvere udledning af klimagasser før 2030, melder Jais Valeur.

Udledningen af CO2 og andre klimagasser fra produktionen af kød hos Danish Crown og andelshaverne skal halveres inden 2030. Og inden der skrives 2050, skal nettoudledningen per kilo grisekød være elimineret.

Så klare er de nye målsætninger, som Danish Crown stiller op for både selskabet selv - og for sine andelshavere, fortæller adm. direktør i Danish Crown Jais Valeur.

»Når vi lytter til forbrugerne og kunder og ser den bevidsthed, der er omkring bæredygtighed, så er det nu, vi skal agere. Vi skal ikke vente på, at nogen fortæller os, hvad er skal være af regler og lovgivning. Det er megavigtigt, at vi selv er med til at lægge linjen og til at sætte en ambition«, forklarer direktøren.

Rent konkret måler Danish Crown udledningen per kilo produceret svinekød. Udledningen af klimagasser skal ses i forhold til niveauet i 2005 - og allerede nu har Danish Crown reduceret med 26 procent i forhold til »nulpunktet« for 14 år siden og er således halvvejs mod delmålet i 2030.

»Det er et kæmpe skridt fremad, at vi er lykkedes med det, og det giver os en tro på, at vi kan nå op på de 50 procent«, forklarer Jais Valeur.

Ejerne skal levere

Centralt i målsætningen er, at der ude på gårdene skal leveres reduktioner i udledningen de kommende år. Siden efteråret er repræsentantskabet på knap 100 svineproducenter blevet certificeret efter niveauet af bæredygtighed.

Og inden året er gået, skal 90 procent af svineproduktionen have gennemgået skemaerne omkring bæredygtighed.

Netop indsatsen ude i stalde og på marker er afgørende, hvis Danish Crown skal kunne markedsføre sig på at være klimaførende, som direktøren ønsker.

»Jeg må jo erkende, at det først og fremmest er på gården, at der skal handles. Forbugerne forventer, at vi tager ansvar for hele værdikæden og ikke kun på slagteriet«, fortæller Jais Valeur.

»Kigger du historisk, så har landmændene leveret 2/3 af af udledningen, mens slagteriet har leveret 1/3. Men kigger vi på den forbedring, som vi har set, så er det især foderdyrkning og foderforbruget, der er de store drivere. På slagteriet handler det især om transport og logistik, samt at vi er blevet bedre til at udnytte hele grisen og få bedre værdiskabelse og mindre tab«.

Forskellige løsninger for alle

For svineproducenterne vil den nye målsætning ikke komme til at betyde nye retningslinjer, krav - eller forventninger om investeringer, mener slagteridirektøren. I stedet forventer han at udnytte landmændenes venskabelige dyster med naboerne om at være dygtigst.

»Det vil ikke komme forskel i noteringen på grund af mere eller mindre bæredygtighed. Men det er klart, at det er vel ikke anderledes, end når man får karakterbogen med hjem, at man så får en samtale, om man kan gøre det lidt bedre. Vi kommer ikke ud og siger, at man ikke kan være leverandør til Danish Crown, hvis man ikke bliver mere bæredygtig. Men jeg har en stor tro på, at man ikke gider være sidst. Landmænd er konkurrencemennesker, og det er meget motiverende for folk at se, hvor de ligger i forhold til andre«, siger han.

Derfor er målsætningen også, at hver enkelt landmand skal planlægge, hvad der vil give mening af tiltag på hans egen bedrift.

»Det er ikke sådan, at vi siger, at alle skal have gyllekøling eller sætte en vindmølle op. Det vil ikke blive det samme for alle«, lyder det.

Det første kan gøres - det næste skal opfindes

Selv om Danish Crown allerede uden en decideret klimaindsats er halvvejs i mål med reduktionen i udledningen frem mod 2030, mener slagteribossen ikke, at det bliver let at komme frem til de kommende års sænkninger.

»Vi bider den over i to med mål for først 2030 og så 2050, og det er meget bevidst. Vi kan se, hvordan vi kan komme frem til en halvering af udledningen med den viden, vi har. Men skal man være klimaneutral, som er visionen i 2050, så skal vi ud over den teknologi og viden, vi har i dag«, siger han.

I Danish Crown bliver der ikke på grund af de nye målsætninger sat særlige klimapenge af til at nå målet i 2030.

»Vi investerer milliardbeløb hvert år, når vi lægger landmændenes og slagteriets investeringer sammen. Jeg forventer ikke, at det her gør det meget dyrere, eller at vi hovedløst skal ud at investere, bare fordi noget hedder bæredygtigt. I stedet skal vi sørge for, at når vi laver en investeringsbeslutning, om vi så kan lave en bedre og mere miljørigtig investering for de samme penge«, mener Jais Valeur.

Skal medvirke til de 60 øre

Jais Valeur har i de sidste år lovet svineproducenterne 60 øre ekstra per kilo svinekød i forhold til de europæiske konkurrenter. Endnu er målet langt fra nået - faktisk er det de sidste år drevet længere ud i horisonten. Men Jais Valeur mener, at klimatiltaget kan få de ekstra øre inden for rækkevidde igen.

»Vi gør det for at skabe værdi i den danske gris. Hvis ikke vi gør noget, så vil vi se, at den danske gris bliver mere og mere udfordret. Flere og flere kan det samme som os med markedsadgang og så videre. Vi kan se enorm konkurrence fra Spanien og USA. Dertil kommer, at hvis ikke vi selv laver certificering og melder krav ud, så er der nogle politikere, der gerne vil hjælpe med det her«, konstaterer han.

Danish Crown er endnu ikke på plads med klimamålsætningerne for okse- og kalvekød, men de vil komme til at lægge sig tæt op ad de mål, der sættes for den danske mælkeproduktion og den certificering, Danish Crown arbejder med for grisekødet.

Visionen om klimaneutralitet gælder dog for alle koncernens aktiviteter, melder andelsselskabet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle