Nyt om mink-sms'er kom efter valg - statsminister var optaget

Først efter valget var der tid til at se på sag om slettede sms'er, siger statsminister Mette Frederiksen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har været "optaget".

Derfor var regeringen nødt til at vente til efter kommunalvalget med at se, om automatisk slettede sms'er fra minksagen kunne genskabes.

Det siger hun tirsdag til flere medier på Christiansborg. Mette Frederiksen henviser til, at hun havde travlt med eksempelvis kommunalvalget.

"Det er, fordi jeg har været optaget. Det giver næsten sig selv. Selvfølgelig skal jeg ikke stå og redegøre for, hvordan jeg passer mit arbejde som statsminister. Der må også være noget rimelighed i det her", siger hun.

Mette Frederiksen understreger, at spørgsmålet om de slettede sms'er har fyldt en del i valgkampen. Hun mener ikke, der er noget nyt i en historie, som kom ud mandag.

Historien eksploderede, da det kom frem, at Mette Frederiksen og tre topfolk i Statsministeriet automatisk slettede sms'er. Det gjaldt også sms'er, som blev sendt i perioden, hvor beslutningen om at aflive alle landets mink, blev taget. Derfor skulle politiet forsøge at genskabe dem.

Dagen før kommunalvalget mødtes regeringen med Minkkommissionen for at aftale, hvordan og hvornår personerne selv skulle gennemgå det materiale, som er genskabt.

Først dagen efter kommunalvalget blev det meddelt, at størstedelen af materialet ikke kunne genskabes.
Regeringen har fremhævet, at forløbet for, hvornår materialet kunne gennemgås, er aftalt med kommissionen. Den er nedsat for at granske sagen om aflivning af mink, hvilket der ikke var lovgrundlag for.

Men mandag sagde kommissionen, at den ingen indflydelse havde på, hvornår kuverterne blev åbnet.

Til det siger Mette Frederiksen:

"Jeg tror, det er vigtigt at sige, at man ikke bare lige sætter sig ned, hvis der er tale om omfangsrigt materiale. Så kræver det meget tid".

"Det var muligt onsdag (dagen efter valget, red.). Men det er ikke sådan, at sms'er ikke har fyldt i valgkampen, for det har det gjort", siger Mette Frederiksen.

Hvis det havde været muligt at genskabe materialet, havde historien været en anden, mener hun. 

"Jeg er helt overbevist om, at hvis konklusionen havde været en anden, nemlig at man kunne gendanne et betydeligt materiale, så I ville have spurgt til indholdet af materialet. Derfor skulle der være ordentlig tid til det", siger hun. 

På mødet dagen før valget blev det ifølge kommissionen aftalt, at materialet i forseglede kuverter skulle åbnes af personerne selv og eventuelt deres bisiddere, hvilket først skete efter valget.

/ritzau/
 

Emneord

minkkommissionen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle