Nyt projekt: Styrelse leder efter ti landmænd til jagt på nye alternativer til efterafgrøder

Landbrugsstyrelsen leder lige nu efter ti landmænd, der er klar på i to år at skifte regler og datofrister om pligtige og husdyrefterafgrøderne ud med satellitbilleder af biomasse på marker.

Et nyt pilotprojekt fra Landbrugsstyrelsen kan betyde mere fleksibilitet for landmændene og nytænke kvælstofindsatsen. Det melder styrelsen i en pressemeddelelse.

Landbrugsstyrelsen og Landbrug & Fødevarer leder lige nu efter ti landmænd, som er klar på at teste, om et fastsat niveau af biomasse på markerne er et lige så effektivt middel mod kvælstofudvaskning som traditionelle efterafgrøder.

"Vi leder efter ti landmænd, der brænder for at udvikle mulighederne for kvælstofregulering, så det bliver mere fleksibelt for landbruget. Så hvis man sidder derude med en interesse for ny teknologi og en lyst til at bruge den på nye måder i marken, skal man skynde sig at sende en ansøgning herind", siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Steen Bonde.

Man skal være klar på at være med i projektet i to år frem. Til gengæld bliver man fritaget fra de almindelige regler og frister om at etablere pligtige og husdyrefterafgrøder i de to år, som projektet løber. Landmændene får større frihed til selv at vælge, hvilke planter de vil have på markerne i efteråret – bare de når at udvikle sig godt nok.

Målet er større fleksibilitet

Som deltager i pilotprojektet arbejder man for større fleksibilitet for landmænd i hele landet. Efter projektets afslutning i december 2021, vil Landbrugsstyrelsen vurdere, om reglerne for pligtige og husdyrefterafgrøder kan ændres.

"Det er vigtigt, at vi får undersøgt, hvordan ny teknologi kan understøtte en miljøvenlig produktion samtidigt med, at landmændene får langt større fleksibilitet og flere valgmuligheder. Og med fremrykningen af den målrettede regulering, så haster det akut med at erfaringerne fra den slags projekter hurtigt kommer ud at virke", siger viceområdedirektør for Vand & Natur i Landbrug & Fødevarer Anders Panum Jensen.

Pilotprojektet er en del af partnerskabet om præcisionslandbrug mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Landbrug & Fødevarer.

Du ansøger ved at udfylde et ansøgningsskema og sende det til Landbrugsstyrelsen senest 9. marts 2020.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle