Nyt udbrud af fugleinfluenza fundet på Bornholm

En bornholmsk hobbybesætning er blevet smittet med fugleinfluenza.

Torsdag aften er en bornholmsk hobbybesætning bestående af høns og ænder testet positiv for den alvorlige og meget smitsomme fugleinfluenza af typen H5N8. Det er det femte registrerede udbrud i en dansk besætning i 2020/2021.

Hobbybesætningen hører til i Østermarie på Bornholm, og består af 20 høns og 3 moskusænder. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

For at forhindre yderligere smitte til fugle i området er fuglene i fjerkræholdet aflivet fredag.

"H5N8 er meget smitsom, og vi gør alt hvad vi kan for at forhindre, at fugleinfluenzaen spreder sig til andre fugle. Den er alvorlig for fuglene, og for at bremse smitten indfører vi restriktioner for fjerkræejere i området", siger souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen, i meddelelsen.

Der er også vanen tro etableret to beskyttelses- og overvågningszoner omkring besætningen på henholdsvis tre og 10 kilometer. Målet er, at zonerne skal sikre at smitten ikke spredes yderligere.

Inden for 10-kilometer zonen er det blandt andet forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen, og alle fjerkræejere inden for tre-kilometer zonen har pligt til at registrere deres fuglehold.

Kravet om at fjerkræ skal holdes under tag forventes derfor heller ikke at blive ophævet lige foreløb, skriver styrelsen.

Hårdt slag for eksporten

Det nye udbrud betyder også, at de eksportrestriktioner, som Danmark lige nu oplever, forlænges med yderligere tre måneder.

Når et europæisk land rammes af fugleinfluenza vælger en række tredjelande uden for EU at lukke helt ned for fjerkræeksporten fra det pågældende land. Det betyder, at Danmark ikke kan eksportere hønsekød, rugeæg og levende høner til lande som Sydafrika, Sydkorea og Singapore og det betyder store milliontab for branchen.

Eksporten til blandt andet de ovennævnte lande har nu været lukket ned siden november, og håbet var, at undgik man flere udbrud i Danmark kunne man genoptage den vigtige eksport for fjerkræbranchen til april.

Det nye udbrud betyder nu, at der ikke er håb for at restriktionerne letter før tidligst i juni.

Historisk slemt

Siden november har fem danske fjerkræbesætninger været ramt af den alvorlige og meget smitsomme fugleinfluenza. 

Den 16. november 2020 blev en stor rugeægs-besætning med 29.000 høns i Tustrup ramt. Den 9. december blev en hobbybesætning ved Jelling med 400 sjældne ænder, høns og duer smittet, og 1. januar 2020 fandt man smitte i en fjervildtbesætning i Løvel med 9.000 dyr. Senest blev en hobbybesætning med ganske få høns og undulater hos en fritidsklub i Valby smittet samt nu hobbybesætningen i Østermarie på Bornholm.

Dermed er situationen markant mere alvorlig end ved det seneste store udbrud i 2016/2017, hvor der kun var ét udbrud af den alvorlige fugleinfluenza og flere mindre udbrud af den lavpatogene fugleinfluenza.

I 2016 var Danmarks eksport stækket i tre måneder. I alt vurderer man at udbruddet i 2016/2017 kostede den danske fjerkræbranche 108 mio. kr. 

Smitten med fugleinfluenza kommer til Danmark med trækfuglene på deres vej sydpå. Danmark og de mange vådområder er et populært sted for fuglene at gøre holdt på ruten sydpå.

Fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, og der kan i meget sjældne tilfælde ske smitte til mennesker ved nær kontakt med smittede dyr. Der er netop rapporteret om få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet, men der er ikke konstateret smitte mellem mennesker.

Faktaboks

Danske udbrud 2020 / 2021 

  • Mandag den 16. november blev en stor rugeægs-besætning i Tustrup i Randers Kommune ramt af fugleinfluenza. Det er det første udbrud i en stor kommerciel, indegående besætning i Danmark. Besætningen, som bestod af ca. 29.000 høns er aflivet, ligesom det er praksis at gøre ved udbrud af fugleinfluenza.
  • Der blev den 9. december 2020 konstateret smitte i en hobbybesætning ved Jelling med 400 sjældne ænder, høns og duer.
  • 1. januar 2021 blev konstateret udbrud i en fjervildtbesætning i Løvel ved Viborg. 9.000 dyr blev slået ned.
  • Den 6. februar blev der fundet smitte i en hobbybesætning ved en fritidsklub i Valby med ganske få undulater, parakitter og høns Udbruddet er registreret, men tæller ikke med i nedlukningen af eksportmarkederne, da hverken dyr eller æg er gået til konsum.
  • 26. februar blev der fundet smitte i en bornholmsk hobbybesætning bestående af 20 høns og tre ænder.
  • Derudover har Danmark også været ramt af en tysk overvågningszone efter et stort udbrud i en nordvesttysk besætning den 16. november 2020, hvor 10-kilometer zonen gik ind over den danske grænse. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle