Nyt ulvepar i Sydvestjylland

Danmark har formentlig fået et nyt ulvepar i Oksbøl-området. Det vurderer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som sammen overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

En hanulv, som har holdt til i Oksbøl-reviret i Sydvestjylland siden maj 2020, har nu formentlig fået en mage. Det oplyser Miljøstyrelsen på sin hjemmeside, hvor man fortæller, at de to ulve blev set sammen først gang den 9. marts 2022.

- Hanulven kender vi. Den er født i Danmark i 2019. Den anden ulv, som vi altså går ud fra er en hunulv, kender vi ikke noget til. Vi ved ikke, hvor den kommer fra eller om den er født i Danmark. Vi er i gang med at undersøge DNA-prøver, og dem får vi først svar på om en månedstid, fortæller videnskabelig chef ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, Kent Olsen til landbrugsavisen.dk.

Forskerne  er altså ikke hundrede procent sikre på, om der rent faktisk er tale om en hunulv og altså dermed heller ikke, om der er mulighed for, at der kommer hvalpe i Oksbøl. Men man er nu så godt som sikre på, at ulvene er en af hver:

- Det er lidt ud fra en udelukkelsesmetode. To hanulve ville aldrig slutte sig sammen, med mindre de er brødre. Vi tror ikke på, at der er dukket en ukendt bror op til den hanulv, som vi i forvejen kender. Så derfor er det nærmest helt sikkert, at den nye er en hunulv og altså har vi et muligt ynglepar i Oksbøl.

Hvis der er tale om et nyt ulvepar, så vil det i givet fald være det tredje ynglepar i Danmark. De to andre par findes i henholdsvis i revirene i Hovborg og Skjern. Her er der i de foregående år kommet hvalpe. Om det samme vil ske i år, er altså endnu usikkert. Men at Oksbøl er et velvalgt sted til en ulvefamilie er Kent Olsen sikker på:

- Set ud fra et ulvesynspunkt er det et perfekt sted, de har etableret sig. Der er fredeligt og store arealer, hvor offentligheden ikke har adgang. Lige så vigtigt så er der store hjortebestande, og det er dem, ulvene lever af.  

Måske mødtes for sent

Det var medarbejdere ved Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, som fangede det formodede par på et billede tidligt om morgenen og to dage senere bekræftede en frivillig fra den nationale ulveovervågning observationen.

Den frivillige har registreret parallelle sporforløb af to ulve, som følges ad, og aftrykkene af poterne viser, at det ene dyr har lidt mindre aftryk end det andet, sådan som det typisk er med en han og en hun.

Selv om det altså skulle vise sig, at der er tale om et ulvepar, så er det usikkert, om der kommer hvalpe ud af forbindelsen allerede i år. Det afhænger af hunulvens alder og af, hvornår de to ulve har mødt hinanden første gang.

Meget tyder på, at forholdet er ret nyt, og forskerne fra Danmarks Ulveovervågning mener, at de to måske har mødt hinanden for sent til at der kommer afkom ud af forbindelsen. Parringstiden er nemlig slut nu. Den ligger i slutningen af februar og begyndelsen af marts.    

Hvis parret har nået det, og hunnen er blevet drægtig, vil familieforøgelsen ske efter ca. ni uger, og det vil i givet fald betyde, at hvalpene kommer til verden slutningen af april eller begyndelsen af maj.

 

Faktaboks

Efterforskning fortsætter

Den nationale ulveovervågning forsætter nu med at kortlægge det formodede ulvepars leveområde igennem systematisk eftersøgning af friske ekskrementer, som indeholder DNA, samt vildtkameraer, som kan fotografere ulvenes aktiviteter. Overvvågningens frivillige er i gang med at lede efter ekskrementer på offentligt tilgængelige veje og stier efter aftale med lodsejere. I nærmeste fremtid bliver der desuden sat flere vildtkameraer op på udvalgte, strategiske steder efter.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle