Oldemors presser er i gang for første gang i 30 år

Den gamle presser fra slægtsgården på Fyn er hentet hjem til Jylland, og nu er oldebarnet også med på tur.

Når der høstes vårbyg, ærter, hvede og roer på AnneXgaarden hos Lis og Aage Bech i Kjellerup, Midtjylland, sker det med deres 14 fods Massey Ferguson 32.

I år er de kun lige begyndt høsten med en forager på vårbyg med en vandprocent på 15,9, og alt ser heldigvis fornuftigt ud. 

Bedriften, der blev købt for 30 år siden, rummer 40 hektars planteavl, og er et deltidslandbrug, for ved siden af arbejder Lis som bogholder og Aage som montør. 

Når høsten står for døren, kommer sønnen Lars på 32 og datteren Helle på 30 hjem til barndomshjemmet og giver en hånd med, for sådan har det altid været.

Der er dog én ting, der ikke er, helt som det plejer, for i år er den gamle presser fra Lis’ mors gamle familiebedrift hentet hjem til AnneXgaarden. 

Du kan også deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her.

Presser med slægtshistorie 

Historien er, at Lis’ mor, der nu er 86 år, er født på en gammel slægtsgård på Fyn, der har gået i arv i rigtig mange generationer - så mange, at det præcise antal ikke helt kendes.

Lis’ søster var dog ikke særlig landbrugsinteresseret, og da Lis selv mødte Aage og blev hængende i Midtjylland, var der derfor ikke nogen til at overtage gården på Fyn. Slægtsgården blev derfor solgt, da Lis’ far døde for otte år siden.

Lis fortæller, at hendes forældre mødte hinanden, som man gjorde dengang på landet - hendes mor boede nemlig på gården, hvor faren en overgang hjalp til som karl. 

Den gamle presser har tilhørt Lis’ barndomshjem, og har stået der indtil i år, hvor den blev sendt til Midtjylland fra Fyn, og efter en 25-30 års stilstand, fik den for nylig lov til at presse igen.

Den var nemlig helt køreklar efter den blev smurt. 

- Det er lidt sjovt, at det er vores søn, der har arvet hendes gamle maskine, for han er landbrugsmekaniker, og så kunne vi lige bruge den presser, og den kørte bare derudaf, da den lige blev smurt, fortæller Lis. 

Det er da også Lars og hans lille søn, Christian på to år, der sidder i maskinen på billedet, mens halmen presses. Og Christian er helt vild med at komme med i høsten, ifølge Lis. 

- Ja, der er noget social arv i det. Hans første ord var ’traktor’ og han leger da også kun med traktorer, fortæller hun med grin i stemmen. 

En naturlighed at hjælpe hinanden 

For Helle er det helt naturligt, at de to søskende kommer hjem til gården, hvor de er vokset op, for at hjælpe til, når der er høst. 

- Det er jo en tid med familie, og min bror og jeg kommer begge hjem og hjælper. Jeg tror, at vi hygger os lige så meget med det, som vores forældre. Det er en tradition, at vi kommer i sommerferien og er med.

Hun fortæller, at de to søskende aldrig som sådan er blevet spurgt om de vil hjælpe, det har bare været naturligt for dem, at de er sammen om arbejdet med forældrene.

Desuden mener Helle, det er vigtigt at huske, at når man arbejder med landbrug, ser man kun udbyttet én gang om året i forhold til et normalt fuldtidsjob, hvor man arbejder efter en månedsløn. 

I landbrug bliver der lagt en masse energi, krudt og masser af timer i arbejdet, og der er mange ubekendte i det. Det burde man måske tage lidt mere ind og prøve at leve efter, siger hun. 

- Man skal ikke være så kritisk, men bare køre derudaf. Det er sundt at stige op på hesten igen, og så bare videre.

De næste dage står den på høst af de sidste afgrøder.


Med de indsendte fotos deltager Lis og Helle Bech i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • De resterende afgrøder, vi mangler at få indsendelser på, er: Triticale og hestebønner.

Emneord

Skyd Høsten 2022

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle