Olien falder til laveste niveau i 18 år

Priserne fortsætter op blandt de vegetabilske olier. Markederne afventer USDA’s kvartalsrapport.

Råolien falder til det laveste niveau i 18 år i kølvandet på endnu en aggressiv udmelding fra Saudi Arabien i den verserende krig om markedsandele mod deres tidligere russiske allierede.

Det skriver Jyske Markets i deres afgrødekommentar.

Oven på den seneste udmelding om, at der ikke er udsigt til forhandlinger, så meddelte kongedømmet i går, at man vil øge produktionen med yderligere 600.000 tønder pr. dag fra 1 maj, således at den samlede produktion kommer til at lyde på 10.6 mio. tønder pr. dag.

Sammenholdt med et globalt olieforbrug, som falder støt i takt med at en stadig større del af den vestlige verden går i isolation, var udmeldingen mere end markedet kunne kapere.

End ikke nyheden om, at præsident Trump forsøger sig som mægler i den verserende ”oliekrig”, kunne holde en hånd under priserne, som endte med et faldt på knapt 10 procent.

Donald Trump, som ellers er varm fortaler for lave energipriser har efterhånden også en interesse i at olieprisen stiger fra de nuværende niveauer, da den lave pris udgør et kæmpe problem for landets mange skiferolie- og ethanolproducenter.

Vegatabilske olier viser positiv tendens

Palmeolien, sammen med andre vegetabilske olier som sojaolie og raps, fortsatte i går den positive tendens, som har domineret prisudviklingen de seneste par uger.

Kombinationen af, at Malaysia nedlukker en stadig større andel plantager i kampen for at afbøje udviklingen af coronavirus, og at Kina igen er begyndt at efterspørge varer, har været medvirkende til, at priserne er steget i omegnen af ti procent siden 19. marts.

Palmeolien får dog en hård medfart her i de tidlige morgentimer med en nedadgående korrektion på omkring 2 procent i de asiatiske markeder.

Kina opkøber soja

At kineserne igen er ved at få gang i dagligdagen, og igen er begyndt at få gang i landets produktionsapparat ses også på landets seneste køb af sojabønner, hvor man bare i sidste uge købte en rekordstor mængde sojabønner på 3,54 mio. ton af Brasiliansk oprindelse.

Samlet estimeres det, at 13 mio. ton har kurs mod kinesiske havne.

USDA udkommer i aften med deres kvartalsvise opdatering på areal og lagersituationen for blandt andet hvede, majs og sojabønner. Der er i den forbindelse forventning om store majsarealer, og med udsigt til rekordlave priser, så er der udsigt til en sløv omgang for producenterne, i hvert fald på den korte bane.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle