Olieprisen stiger efter aftale mellem to oliegiganter

Olieprisen får et rygstød af verdens to største olienationer, Rusland og Saudi Arabien

Saudi-Arabien og Rusland er blevet enige om, at oliekartellet Opec bør skære i olieproduktionen frem til udgangen af første kvartal af 2018, altså godt ni måneder frem.

Nyheden har fået olieprisen (U.S. West Texas Intermediate) til at stige med 1,65 procent, til 48,60 dollars pr. tønde, og dermed rykke nærmere de 50 dollars. Brent-olien steg tilsvarende.

Det skriver det finansielle nyhedsbureau Bloomberg.

Rusland og Saudi-Arabien er verdens to største olieproducerende lande. Deres mål er at få de globale lagre ned på det femårlige gennemsnit. De to landes olieministre siger, at de forventer, at resten af Opec-kartellet på et møde senere i maj i Wien går med på målet om at sænke olieproduktionen.

Sidste år, i november, lavede Opec en lignende aftale, hvilket fik olieprisen til at stige, men efterfølgende falde igen. Det skyldes, siger analytikere, at USA har øget produktionen af skifergas.

Bloomberg skriver dog, at lagrene i USA er faldet en anelse de seneste måneder, efter skifergasproduktionen nåede et rekordniveau i marts.

Analytikere siger, ifølge Bloomberg, at oliemarkedet er i gang med at rebalancere, efter olieprisen har været lav i en periode.

Olieprisen og andre råvarerpriser følges ofte ad, men Jyske Markets bemærker, at råvaremarkederne mandag morgen går stille.

"Stemningen er dog ikke ren hopla i råvaremarkedet fra morgenstunden, da nye væksttal fra Kina skuffer. Væksten i industriproduktionen aftog til 6,5 % i april måned mod forventet 7,0 % og fra 7,6 % samme måned sidste år. Skal vi grave en undskyldning frem var der en mindre arbejdsdag i april i år i for-hold til sidste år. Råvaremarkedet håber på, at præsident Xi snart skubber næste stimuli i gang, en gigantisk plan om infrastruktur, Silkevejen, der i hø-jere grad skal forbinde Kina med Europa via jernbaner og søvejen. Prisen på jernmalm er siden februar faldet med omkring 30 %, fortrinsvis på grund af svagere økonomiske signaler fra Kina," skriver Jyske Markets.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle