Opdatering af lavbundskort udskyder Svarer-udvalgets rapport

Særligt en ting har gjort at Svarer-udvalgets rapport nu er udskudt til februar.

Tirsdag kom det frem at ekspertgruppen – det såkaldte Svarer-udvalg – nok en gang bliver forsinket med sin rapport om CO2-afgift. 

Først i begyndelsen af februar 2024 afleverer udvalget sin rapport. 

Alt er på spil med CO2-afgiften, og nu forklarer Michael Svarer til JyllandsPosten, hvorfor den afgørende rapport er forsinket.

- Det er virkelig komplekst. Der er ikke nogen modeller på hylden, som vi bare kan hive ned og sige: ”Det har de haft succes med i Sverige og New Zealand – det gør vi også”. Vi skal ud på en bar mark, og der løber man ind i nogle udfordringer. Det er usikkert, hvor meget de biologiske processer i landbruget udleder af drivhusgasser, siger han.

Og ifølge Michael Svarer er der usikkerhed om, hvor mange lavbundsjorde, der egentlig er i Danmark, og det er den primære årsag til forsinkelsen.

Det er tidligere estimeret, at der er 171.000 hektar lavbundsjord i Danmark.

Aarhus Universitet vurderer, at lavbundsjorde udleder, hvad der svarer til knap 40 procent af landbrugets samlede udslip af drivhusgasser.

Det er Michael Svarers indtryk, at en igangværende opdatering af lavbundskortene godt kan ændre sig i forhold til den oprindelige vurdering.

Derfor venter man på et nyt skøn fra en forskergruppe, inden rapporten færdiggøres.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle