Opfordring: Brug udryddelsestruede husdyrracer i grøn omstilling

Gamle husdyrracer bør få støtte til at indgå i den grønne omstilling, lyder det fra Danske Arkegårde.

Gamle husdyrracer har gode kvaliteter, som kan bruges i en bæredygtig fremtid, sådan lyder det fra Danske Arkegårde i en pressemeddelelse.

De vil i dialog med regeringen om nye former for støtte til økonomi, så de udryddelsestruede husdyrracer kan blive aktuelle i den grønne udvikling. 

"Derfor foreslår vi, at der skabes bedre rammebetingelser for landmænd med gamle danske husdyr ved, at der blandt andet ydes fordelagtige lån, der kan benyttes til udvikling af tidssvarende stalde og landbrugsbygninger samt lån til erhvervelse og udvikling af nødvendige landbrugsarealer", lyder det fra Danske Arkegårde i en pressemeddelelse

Danske Arkegårde har også onsdag sendt en inivitation til miljøminister Lea Wermelin om at komme på besøg på Overgaard ved Tommerup på Fyn for at høre mere om sagen.

En eventuel ekstra støtte skal gå til ekstensiv landbrugsdrift i både eksisterende bevaringsbedrifter og i udviklingen af nye udvalgte landbrugsområder. Det kan være på steder, hvor moderne drift er besværlig eller uønsket, mener Danske Arkegårde.

"En betydelig del af de landmænd, der forsøgte at videreføre deres besætninger til gavn for det genbevarende arbejde er holdt op på grund af alder eller utilstrækkelig økonomiske kompensationer for deres tab i forhold til den ulige konkurrence med de ekstremt udviklede moderne racer", skriver de i pressemeddelelsen.

Der ydes allerede støtte til de gamle danske husdyrracer, men som Danske Arkegårde flere gange har gjort ommærksom på, er støtten ikke stor nok, og flere landmænd, der holder de gamle racer, mangler hjælp til at bevare racerne.

I sommer havde Danske Arkegårde også fortræde for Fødevareudvalget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle