Opgør på vej i BMG-sag: Forening vil have ny kurator udpeget

Bæredygtigt Landbrug er begyndt at indsamle underskrifter fra landmænd, der har penge til gode. Men de har travlt.

Et opgør med de to udpegede advokater, der de sidste uger har afviklet konkursboet efter den kollapsede kornhandler BMG, kan være under opsejling.

Bæredygtigt Landbrug har nemlig igangsat en underskriftsindsamling blandt de landmænd, der har penge i klemme. Formålet er at få udpeget en ny kurator i boet.

"Vi har fået en del henvendelser i forbindelse med sagen, som jo på alle måder er en træls sag. Spørgsmålet lyder gerne, hvordan kan jeg få penge fra konkursboet. Den korte version af det er, at det kan man kun, hvis man har en kurator i boet, som man er sikker på vil arbejde for, at man får den andel, man er berettiget til", skriver direktør Hans Aarestrup i mailen, der er rundsendt til medlemmerne og hvor disse opfordres til at videresende til andre kunder og leverandører til det svindelramte selskab.

"Derfor er det bedste bud på at få en fair behandling, at alle de ”simple kreditorer” sørger for at få indsat en kurator, som vil arbejde for dem", lyder det, hvorefter BL-direktøren understreger, at det sjældent hjælper selv at kaste sig ind i kampen på egen hånd:

"Forsøg på med egen advokat at lirke penge ud af boet, er i de fleste tilfælde skønne spildte kræfter".

Landbrugsavisen.dk har kontaktet Hans Aarestrup for at høre, om der er en konkret årsag til tiltaget - og om landmændene er utilfredse med de nuværende kuratorer. Direktøren holder ferie frem til onsdag, men svarer på sms:

"Foreløbig er det vigtigste at få over halvdelen af tilgodehavende samlet bag et krav om en kurator, der arbejder for at der også bliver penge til landmændene".

Haster med indsigelser

De to nuværende kuratorer er udpeget af skifteretten i Randers i forbindelse med konkursdekretet, der blev afsagt den 29. januar, altså for to uger siden.

Skal Bæredygtigt Landbrug i fællesskab med en række af de formentlig 100 ramte landmænd have held med at få indsat en kurator i bobehandlingen skal de dog handle hurtigt. Der er nemlig ifølge konkursloven frist for udskiftning af kuratorer senest efter tre uger efter konkursdekretets afsigelse.

Det er dog et krav ved en sådan skiftesamling, at en ny kurator har opbakning fra mindst halvdelen af kreditorerne. I det tilfælde er det vel at mærke ikke antallet af kreditorer, men derimod det samlede pengebeløb, man har bag sig, der er afgørende.

Altså skal der et større antal landmænd med, hvis Bæredygtigt Landbrugs initiativ skal lykkes. Spar Nord har meldt, at de forventer at tabe op mod 45 mio. kroner på konkursen. Hvor stort et samlet beløb de har haft i udlån til BMG, er dog ikke kendt. Skal landmændene matche dette tal og have en anden kurator udpeget end den, som Spar Nord måtte pege på, skal de altså være mange.

Søren Christensen Volder og Torben Korsager, de nuværende kuratorer er udpeget henholdsvis af en række landmænd og af Spar Nord. Førstnævnte forstår ikke, hvorfor man ønsker at skifte ud.

"Alle kuratorer skal følge de samme regler. Jeg kan ikke se, hvilken forskel det skal gøre at skifte kurator. Men det er den ret, man har", siger han og tilføjer:

"Alle kreditorgrupper har samme interesse i dette tilfælde, og det er at få flest mulige penge i konkursboet til fordeling blandt alle kreditorer".

Landbrugsavisen.dk har tidligere skrevet, at Spar Nord har virksomhedspant og derfor stod foran i køen til at få penge. Dette er dog ikke tilfældet, men skyldes en fejl i BMG's regnskab fra 2017, hvor revisor har skrevet virksomhedspant og fordringspant. Der er dog kun tale om fordringspant - og Spar Nord står derfor lige med de såkaldt "simple kreditorer", herunder landmændene, der har penge til gode.

Emneord

BMG

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle