Opgørelse: Her er landets 10 største slagtesvineproducenter

Opgørelse: Landets ti største slagtesvineproducenter står bag hver 15. gris, der sendes til slagtning. I de kommende år vil de fleste af dem vokse yderligere.

Landets største svineproducenter øger antallet af stipladser og slagtninger i disse år.

Det viser en opgørelse over de ti største slagtesvineproducenter, som LandbrugsAvisen har foretaget.

Opgørelsen dokumenterer, at de ti største aktører i 2019 producerede knap 1,1 mio. slagtesvin og dermed leverede hver 15. svin til de danske slagterier.

Dette tal vil dog med sikkerhed vokse i 2020. Når vi taler med de ti største, vil hovedparten af dem udvide eller har allerede i efteråret taget ekstra stipladser i brug.

 

 

Faktisk ser det ud til, at 8 ud af 10 af de største producenter i 2020 vil lande på over 100.000 slagtesvin.

Største producent er MLM Group

Størst i 2019 var som ventet Martin Lund Madsen fra Bramming med 236.000 årlige grise. Han er de senere år vokset markant - et stort hop blev taget efter overtagelsen af den konkursramte Hedegaard ved Grindsted.

I efteråret startede byggeriet af 17.000 stipladser til klimastalde i Grindsted. Dette medfører dog ikke flere slagtesvin.

"Vi forventer at blive på den nuværende størrelse. Vi har fokus på at konsolidere os", siger Martin Lund Madsen.

Udvidelser på vej

En række af de øvrige store producenter barsler også med store byggerier, en del af dem med støtte fra moderniseringsordningerne.

Mest markant er udmeldingen fra Kjær Knudsen-familien, der efter en overtagelse af dele af smågriseproducenten AC Farming i 2019 nu står med en stor mængde smågrise, der eksporteres, men som familien i lighed med resten af deres danske produktion på Sjælland gerne vil opfede selv.

Alene den justering kan bidrage med cirka 100.000 ekstra slagtesvin årligt.

Byggerier i hele landet

Også Klitgaard Agro og Civagaard, der fælles driver en stor integreret slagtesvineproduktion under familien Bundgaards ejerskab, foretog for et par år siden et opkøb af en soejendom.

De arbejder i lighed med Kjær Knudsen-familien på at få lukket ringen, så de producerede 30 kgs-grise fremover opfedes i deres stalde. Det vil betyde yderligere 35.000 slagtesvin oven i de 115.000, selskabet i forvejen står bag.

I Sønderjylland arbejder far og søn Hans og Jesper Barsøe Bram i Bram I/S på en udvidelse, der skal bringe de årlige 69.000 slagtesvin op med 30-40 procent.

Svært at finde lejemål

En anden af de største, den ligeledes sønderjyske Jørgen Peter Thorøe, har udvidet fra 2019 til i år.

"Jeg sanerede et par besætninger i 2019 og endte derfor kun på 75.000 slagtesvin, 10.000 færre end de senere år. Men i 2020 kommer jeg op på 100.000", siger han.

Om det fortsat vil gå op, har han ikke lagt planer for.

"Lige nu er det gode tider for slagtesvin. Jeg overvejer at leje flere stalde, for smågrisene kan jeg godt skaffe", siger han.

Læs mere om de 10 største, herunder hvem der udvider og hvem der reducerer, i denne uges udgave af LandbrugsAvisen

 

obs. Artiklen er rettet 5.4 kl. 22.17. Ved en fejl var nr. to på listen, Bregentved, røget ud af listen. 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle