Opkøb af stort opdræt giver DC 200.000 grise

Opkøbet af engelske frilandsaktiviteter giver Danish Crown et helt nyt forretningsområde og 200.000 årlige frilandsgrise.

Efterspørgslen efter nationale produkter er i en rivende udvikling i England, og derfor måtte der trædes på speederen.

Sådan lyder konklusionen fra Jais Valeur, koncerndirektør i Danish Crown, efter at slagterikoncernen her til formiddag kunne løfte sløret for et opkøb af britiske Easey Holdings, der tager sit udgangspunkt i frilandsproduktion af slagtesvin.

Virksomheden er familieejet og organiseret i fire selskaber, som er specialiseret i henholdsvis avl og so-hold, slagtesvin, dyrlægevirksomhed og transport af dyr.

I konstellationen leverer Danish Crown foder, dyrlæge mm. til landmændene, som så producerer grisene og leverer dem tilbage til Danish Crown på kontrakt.

Danish Crown producerer allerede godt 300.000 årlige svin i England, og den nye aftale giver Tulip Ltd. yderligere 200.000 slagtesvin om året.

"Efterspørgslen efter lokale fødevarer bliver stærkere og stærkere, og med opkøbet skaber vi en ny vækstplatform, så vi kan komme tilbage mod tidligere tider," lyder det fra Jais Valeur med henvisning til Tulips tidligere storhedstid.

en vækstlomme på tulip-benet

Danish Crowns britiske Tulip-forretning har godt 5.900 ansatte og omsætter for 10 mia. kr. årligt, men en række tabte storkontrakter betød i fjor, at selskabet bl.a. måtte skære i bemandingen på pølsefabrikken i Bromborough, og at en direktør fik en fyreseddel med i bagagen.

Følg med her: Sådan går det landbrugets spidskandidater 21. november · 17:51

Men de såkaldte ODB-grise [outdoor-bred, red.], som er den britiske pendant til frilandsgrise, er eftertragtede i de britiske supermarkeder.

"Vi har øko-grisene i Danmark, men i England er det her toppen, når man kigger på dyrevelfærd. Vi har kigget nøje efter vækstlommer på det britiske marked, og det her er helt sikkert noget af det, der vokser i de kommende år. Så vi er meget tilfredse med købet af Easey, som jo er en stor butik med en omsætning på en halv mia. kr.," siger han og fortæller, at det britiske opkøb ikke overraskende trækker tråde til Brexit.

"Netop på grund af Brexit giver denne investering for alvor mening. Vi havde gjort det - Brexit eller ej - men det er helt klart en endnu bedre idé med udsigten til, at Storbritannien træder ud af EU," siger han.

Er det her et udtryk for, at I ikke har tiltro til, at der lander en Brexit-aftale, der kan holde det nuværende niveau?

"Nej, vi er stadig fortrøstningsfulde over for en Brexit-aftale, men det er også vigtigt at få tegnet en forsikring - købet af Easey er netop sådan en forsikring. Vi håber selvfølgelig, at vi kan blive ved med at eksportere, som vi gør nu, men alt andet lige styrker opkøbet her vores engelske forretning," siger Jais Valeur.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu